• Načítám...
>

Praha 8 připomíná symbolistu Karla Hlaváčka

  • 13. června 2018,
  • 21:41,
  • PRAHA 8,
  • Tomáš Mladějovský

Městská část Praha 8 ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví pořádá ke 120. výročí úmrtí Karla Hlaváčka, libeňského básníka a výtvarníka, výstavu nazvanou „Karel Hlaváček – Prostibolo duše“. Jsou na ní prezentovány rukopisy a obrazy tohoto významného představitele českého symbolismu a dekadence.

Reklama

Výstava zachycují uměleckou tvorbu Karla Hlaváčka v Libeňském zámku je ojedinělá tím, že ukazuje autorovu dekadentní mohutnost a šíři jeho představ, ale i období jeho zrání, kdy se v něm symbolismus teprve rodil. Jeho náčrtky byly ještě veselé.

"Pro případné návštěvníky bude třeba zajímavé sledovat, jakou nesmírnou škálu námětů byl schopen zpracovat. On je známý především nejen jako básník, ale právě jako výtvarník i přesto, že za svého života se nikdy nedočkal uznání," řekla Barbora Vlášková, kurátorka výstavy.

Toho se dočkal až po své smrti. Ale jako básník byl ceněn nejvíce svými kolegy z Moderní revue básníky Otokarem Březinou a Antonínem Sovou.

"Ilustroval například i dílo Otokara Březiny a mnohých dalších," řekla Barbora Vlášková.

Karel Hlaváček měl ve svém malířském rejstříku hodně vizí a temných představ. Najdeme tu i plakáty velmi podobné těm Muchovým. Také řadu portrétů významných osobností a jeho přátel. 

"Byl to rodák libeňský, tak proč ho nepřipomenout právě i výstavou. Myslím si, že spousta lidí si něco najde, někomu se to bude líbit, někomu možná méně. Je to takové snové, pohádkové, strašidelné, takže myslím, že určitě stojí za to to veřejnosti představit," řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8. 

O soukromém životě Karla Hlaváčka se toho mnoho neví. Přísně si ho střežil. Bohužel jeho mladý umělecký život ukončila tuberkulóza 15. června roku 1898. Výstava Karla Hlaváčka, nazvaná Proti bolo duše, potrvá v Libeňském zámku do konce září a je přístupná od pondělí do pátku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu