• Načítám...
>

Praha 8 bojuje proti nelegálním graffiti

  • 19. června 2018,
  • 18:37,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Praha 8 se zapojila do programu Antigrafiťák. Ten má pomoci odstranit a částečně i předcházet poškozování veřejných budov v hlavním městě.

Reklama

Druhý ročník antigraffitového programu zahájila MČ Praha 8. Zatímco v loňském roce byl projekt Antigrafiťák zaměřen výhradně na budovy patřící MČ, v tom letošním se do programu mohou zapojit i vlastníci soukromých objektů. 

"Soukromí vlastníci mají možnost se do tohoto programu přihlásit a nechat si od MČ zdarma odstranit a aplikovat antigraffitový nátěr. Cílem projektu je trochu kultivace veřejného prostoru, protože graffiti je nešvar, který MČ dlouhodobě trápí a my jsme se rozhodli s tímto pomoci nejen na budovách MČ, ale i soukromým vlastníkům," řekl Radomír Nepil, místostarosta MČ Praha 8. 

"My jsme se přihlásili z toho důvodu, že už jsme měli posprejovaný celý dům po obvodu, i zevnitř ze zahrady, a do toho tedy přišla výzva v města, že otvírá program i pro soukromé subjekty, takže toto je zrovna místo docela frekventované a trápíme se s těmi nástřiky často," řekla Martina Miškovská, místopředsedkyně bytového družstva. 

Na očištěný objekt byl tedy nanesen nátěr na bázi polysacharidu, ze kterého jsou graffiti odstraňovat snadněji, a to pouze horkou vodou při teplotě asi 80 stupňů Celsia. Speciální vrstva pak funguje také jako prevence proti trvalému poškození budovy. 

"Ten antigraffiti nátěr vlastně udělá nepropustnou membránu pro pigmenty těch sprejů, které nepustí dovnitř do té struktury toho materiálu. Ta fasáda může volně dýchat, protože ty nátěry, které jsou dnes na trhu, umožňují to, že ten nátěr je vhodný pro ty fasády a pro ty stavby, které se používají a ve kterých se staví v Praze," řekl Marek Turinský, jednatel čistící firmy. 

Zájemci o účast v projektu mohou požádat o zařazení do programu emailem, a to na info@antigrafitak.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu