• Načítám...
>

Praha 8 plánuje postavit železniční zastávky

  • 29. června 2018,
  • 13:29,
  • PRAHA 8,
  • David Wilczek

Praha 8 má na svém území sice kilometry kolejí, ale ani jednu železniční zastávku. Proto by chtěla vybudovat dvě v prostoru Balabenky a Karlína. Od nich si hlavně slibuje úsporu času cestujícím Pražanům do práce a zpět. Zároveň by se snížil i počet přijíždějících automobilů do vybraných lokalit.

Reklama

Přestože Praha 8 patří k největším MČ v Praze, nemá ani jednu železniční zastávku. Proto se rozhodla prověřit nejlepší místa pro jejich umístění. 

"Prověřujeme to, jestli je to možné a žádoucí, aby ty zastávky vznikly. Ve chvíli, až budeme mít studii, tak jí předáme magistrátu a Správě železniční dopravní cesty a požádáme tyto 2 organizace, aby tuto zastávku zaplatily," řekl Petr Vilgus, místostarosta MČ Praha 8.

Vedení radnice Prahy 8 už se při 2 příležitostech setkalo s občany, aby jim prvotní plány představilo. V případě Libně jde o zastávku U Kříže nebo na Balabence. Velkému počtu lidí by tak zastávky zkrátily cestu do práce nebo domů.

"Např. tady ze zastávky U Kříže do Braníka, Krče a podobně, tam se ta cesta, oproti dnešnímu stavu, zkrátí o 20 minut," řekl Václav Rejška, architekt. 

I v těchto místech, nad Žižkovským tunelem, by mohla vzniknout nová železniční zastávka. Podle odborníků by se tak snížil počet automobilů přijíždějících do této lokality. 

"Hlavní výhodou zastávek je to, že by občané, kteří dojíždějí do administrativních center ze svých bydlišť ve středních Čechách, mohli využít vlakovou dopravu místo automobilu. Karlín velmi trápí to, že do něj přijíždí velké množství automobilů zaměstnanců administrativních center," řekl Petr Vilgus. 

Studie má ukázat, zda by měly takové zastávky přínos pro dopravu a zda by do vlaku přivedly nové cestující. 

"To zase bude významně zkracovat dobu jízdy, např. mezi Prahou 5 - Smíchovem a východní částí Prahy. A opět se tam můžeme bavit o 15 až 20 minutách oproti současnému stavu, dokonce oproti trase metra B," řekl Václav Rejška.

Výsledky mají být známé do konce prázdnin. Pak je začnou řešit úřady a Správa železniční dopravní cesty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu