• Načítám...
>

V Praze 8 se konal jarmark historických řemesel

  • 17. září 2018,
  • 18:09,
  • PRAHA 8,
  • Lucie Sinková

Umělecký kovář a zámečník, umělecký štukatér, brašnář, dráteník nebo vlásenkář a maskér - to je výčet historických řemesel, která jste mohli vidět a také si vyzkoušet během dvou dnů na nádvoří Libeňského zámku v rámci Jarmarku historických řemesel a tvůrčího sympozia. Souběžně probíhaly v Praze 8 i Dny evropského dědictví.

Reklama

MČ Praha 8 na nádvoří Libeňského zámku pořádala Jarmark historických řemesel a také tvůrčí sympozium 2018. 

"Přišla určitě většina našich škol z Prahy 8. Ony se objednávaly, aby mohly přijít a nehromadily se tady davy a mohly se vystřídat během celého dne. Určitě přišla i nějaká škola mimo Prahu 8, protože tato akce je zajímavá a i okolní MČ o tom vědí," řekla Jana Solomonová, radní MČ Praha 8.

Dvoudenní akce byla nejprve určena pro základní a střední školy a poté se brány otevřely i široké veřejnosti.

"Hlavním cílem je pokusit se mladé lidi dostat k řemeslu, protože v dnešní době není o řemeslo moc velký zájem. My bychom byli velice rádi, kdyby se mladí lidé zase navrátili k té rukodělné výrobě. Myslím si, že kdo je šikovný, určitě se může i v dnešní době uživit řemeslem," řekla Jana Solomonová.

"Největší zájem je v současné době o obor umělecký kovář a zámečník a také vlásenkář a maskér. Dívky zejména, jako vlásenkářky, se chtějí dostat k filmu, k muzikálu, do televize. Kováři se chtějí asi vybít z té nečinnosti," řekl Radek Coufal, ředitel SOŠ uměleckořemeslná.

"Dříve jsem chtěl do toho kovu bouchat a zkusit si, jaké to je. Tak jsem si to zkusil jednou a od té doby mě to chytlo a žiji pro to. Jsem ve 2. ročníku, takže už něco dokáži udělat, třeba růži, renesanční a gotické prvky, krbové nářadí," řekl Marek Hron, student SOŠ uměleckořemeslná.

Souběžně s Jarmarkem uměleckých řemesel a tvůrčím sympoziem proběhly také Dny evropského dědictví, kdy byly zdarma otevřeny památky v Praze 8 včetně Libeňského zámku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu