• Načítám...
>

Žáci z Prahy 8 zdokumentovali příběhy sousedů

  • 5. března 2019,
  • 15:16,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Žáci z Prahy 8 zdokumentovali příběhy svých sousedů. Jedenáct týmů oslovilo pamětníky dvou zásadních režimů minulého století a originálními způsoby je v KD Krakov představily veřejnosti.

Reklama

Vyslechnout, zaznamenat a na závěr představit často napínavé příběhy z časů nacistického nebo komunistického režimu přímo od pamětníků této doby. To je projekt Příběhy našich sousedů organizace Post Bellum, do kterého se tentokrát zapojili žáci z Prahy 8. 

"My si myslíme, že je důležité, aby se mladá generace něco dozvěděla o svém okolí, nejen o historii obecně, co probírají ve škole, ale aby poznali příběhy svých sousedů, svých starších spoluobčanů, kteří často měli těžké životy ohledně totality jak nacistické, tak komunistické," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8. 

Organizace Post Bellum tento projekt pořádá po celé ČR už více než 5 let. V Praze 8 teď děti natočily a zdokumentovaly celkem 11 příběhů pamětníků.

"Ty děti zjišťují, že staří lidé okolo nich nejsou jen otravní důchodci, kterým musí uvolnit místo v tramvaji, ale že jsou to lidé, kteří mají za sebou zajímavé příběhy," řekla Eva Mikulášová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů. 

"Tyto příběhy, často zdánlivě všední, tvoří takové podhoubí těch velikých dějin válek, důležitých rozhodnutí. Myslím si, že žáci, kteří se zapojí do tohoto projektu, si propojí ty velké dějiny s těmi, v uvozovkách, malými dějinami a věřím, že zjistí, že abychom si zachovali svobodu a demokracii, to záleží na každém z nás," řekl Tomáš Tatranský, místostarosta MČ Praha 8. 

Samotný projekt děti nejen vzdělává, ale jako takový navíc děti i baví. A třeba děti ze ZŠ Bohumila Hrabala se akce zúčastnily už podruhé, aby tentokrát vyprávěly příběh Ervína Sedláčka.

"My jsme si vybrali jeho dětství, protože on nám o tom vyprávěl opravdu obsáhle. Přednesli jsme to, dá se říci, v rámci divadla," řekla Agáta Nová, žákyně ZŠ Bohumila Hrabala. 

Své práce představily děti v KD Krakov. Jejich originální vystoupení si nenechali ujít ani samotní pamětníci, kterým v závěru každého vystoupení děti poděkovaly a předaly drobný dárek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu