• Načítám...
>

Praha 8 má rozpočet na rok 2019

  • 14. března 2019,
  • 18:34,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Praha 8 schválila rozpočet pro letošní rok. S jakými finančními prostředky bude městská část hospodařit? Odpověď pro vás má kolega Lukáš Kubát.

Reklama

MČ Praha 8 bude v letošním roce hospodařit s příjmy 975 milionů a výdaji 990 milionů. Rozdíl pokryje z úspor minulých let. 

"Ten rozpočet je, jedním slovem, hlavně úsporný. MČ na tom finančně není dobře a z toho jsme také vycházeli při tvorbě toho rozpočtu. Já jsem rád, že se podařilo ho prohlasovat," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8. 

"Připadá mi to, že je to stále ještě nedostatečné, ty úspory, které rada provádí. Poukazovali jsme na řadu výdajů, které se nám pořád jeví zbytné, takže by bylo kde škrtat. Pracovat úplně bez rezerv nám přijde nezodpovědné," řekl Tomáš Němeček, zastupitel MČ Praha 8. 

Na investice půjde částka zhruba 248 milionů korun. 

"Tento rozpočet není prvotně investiční. My jsme tam ponechali investice, které už byly rozběhnuté, nejdou zrušit a bylo by dokonce nerozumné je rušit. Priority rozpočtu jsem představoval zastupitelstvu. Bude to hlavně veřejný pořádek, veřejná zeleň, zimní údržba a tak dále. To je dnes hlavní priorita v Praze 8," řekl Ondřej Gros. 

Opoziční zastupitelé kritizovali vedení MČ třeba za seškrtání peněz na jazykové pobyty studentů základních škol.

"Co nám chybělo ve výdajích, a to velmi bolestně, je zrušení programu jazykových zájezdů pro 100 až 200 žáků základních škol do Anglie, což byl dobrý program v minulém volebním období. Velmi nám vadí seškrtání na minimum finančních prémií pro nejlepší učitele Prahy 8," řekl Tomáš Němeček. 

"Já bych byl první, který by podpořil vyslání těch dětí do Anglie. Ale v této situace je to, mírně řečeno, luxus. My potřebujeme zajistit hlavně kapacity ve školách, kvalitu výuky. Toto bylo trochu navíc. Pokud se ta finanční situace MČ zlepší do budoucna, já se tomu vůbec nebráním třeba příští rok," řekl Ondřej Gros. 

Vedení MČ chce v budoucnu usilovat o peníze na investice především z dotací nebo prodejem majetku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu