• Načítám...
>

Praha 8 bude mít jednotku dobrovolných hasičů

  • 15. března 2019,
  • 20:52,
  • PRAHA 8,
  • Lukáš Kubát

Praha osm bude mít jednotku dobrovolných hasičů. Na svém jednání toto rozhodnutí posvětili zastupitelé městské části. V Praze 8 nyní funguje sbor dobrovolných hasičů, ten však nemůže používat třeba majáky, nemá patřičné vybavení ani financování. Pro hasiče tak bude toto povýšení na jednotku velkou změnou.

Reklama

Praha 8 bude mít jednotku dobrovolných hasičů. Na svém jednání to jednomyslně schválili zastupitelé městské části.

"Je to důležitá součást pro městskou část v případě nějakých krizových situací. Já jsem jako člen zastupitelstva zažil dvě povodně a vždy nám chyběly ruce, které dělají pytle s pískem a pomáhají při evakuaci. Dnes budeme mít takovou jednotku. Samozřejmě je to teprve absolutní začátek řízení, abychom mohli s magistrátem spolupracovat, požádat o dotaci na tu jednotku dobrovolných hasičů a tak dále," řekl Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8.

Pro dobrovolné hasiče z Prahy 8 to má velký význam. Doposud totiž fungovali jako sbor, nyní jako jednotka budou mít celou řadu nových práv, ale i povinností.

"My teď můžeme jezdit v hasičských autech, na kterých máme majáky a správně ty majáky nesmíme použít. Teď jako jednotka se pro nás změní to, že můžeme používat oficiálně modré majáky. Do této doby jsme se financovali sami, občas tím, že jsme někde dělali dozory, tak jsme dostali nějakou dotaci, využívali jsme granty. Teď se pro nás otevírá oficiální financování - ministerstvo vnitra, magistrát, protože dobrovolné jednotky jsou podporovány, protože zastupují profesionální hasiče," řekl Jan Kouba, starosta Sboru dobrovolných hasičů Prahy 8.

Jednotka musí být také ve čtyřiadvacetihodinové pohotovosti. Navíc se stane součástí poplachových plánů nejen Prahy 8, ale celého hlavního města.

"My musíme povýšit ten sbor na tu jednotku i podle bojového řádu, který v tuto chvíli pro nás začíná platit. Musíme mít výjezdové auto, musíme mít správnou výstroj a pak nás čeká vyjednávání na magistrátu, kde z těch věcí, které potřebujeme, musíme udělat správnou prioritu a doufat, že minimálně v otázce výstroje ten magistrát zareaguje tak rychle, abychom byli schopní plnit úkoly, které nás čekají - hlavně v otázce mimořádných událostí," řekl Jan Kouba.

V hlavním městě funguje 21 jednotek dobrovolných hasičů, které jsou určeny pro zásahy na celém území Prahy. Dalších 14 jednotek je vyčleněno pouze pro danou městskou část. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu