• Načítám...
>

Ve Studiu Jandova začala výstava linorytů

  • 27. dubna 2019,
  • 17:03,
  • PRAHA 9,
  • Lucie Sinková

V Praze 9 je od září roku 2018 k dispozici všem obyvatelům této městské části Studio Jandova. Nahradilo Galerii 9, která se přestěhovala do prostor vysočanské radnice. Studio nabízí hudební kurzy a kroužky a také je tu nově otevřena výstava linorytů.

Reklama

Studio Jandova sídlí od září loňského roku ve vysočanském Obecním době místo Galerie 9, která tu před 25 lety vznikla a později se přesunula do přízemí vysočanské radnice. Tehdy ji zakládala Eva Kořánová.

"Tenkrát se říkalo, že je první a jediná v Praze 9, nebo že je malá ale naše. V roce 2004 Galerii 9 nabídl úžasný velkorysý prostor Úřad MČ Praha 9, takže se Galerie 9 přestěhovala tam. V těchto prostorách pak nějaký čas sídlila propagace a teď nedávno se tady založilo Studio Jandova," řekla Eva Kořánová, autorka vystavovaných děl.

Tento prostor nabízí hudební kurzy a kroužky pro děti od 4 let i dospělé. A to formou individuální i skupinové výuky. Mezi nejoblíbenější patří klavír, zpěv, kytara, ukulele a cimbál.

"Já pocházím z Moravy a ve Vysočanech učím cimbál už několik let, proto jsem se rozhodla to převést i sem do Studia Jandova. Zájem o něj je v podstatě veliký, spíše ale ve smyslu tom, že o něj mají zájem dospělí, protože je to tak zajímavý nástroj, že jsou zvědaví jak to funguje, jak se na něj hraje," řekla Vlaďka Křenková, zakladatelka Studia Jandova.

Studio Jandova nabídne do budoucna u nejrůznější výstavy. Pod tou úplně první, kterou můžete navštívit v těchto dnech, je symbolicky podepsaná právě Eva Kořánová, která se veřejnosti představila jako autorka linorytů se zvířecími motivy.

"Prezentace se jmenuje Lineární hry a je to vcelku srozumitelné. Linoleum, linie a hry. A linoryty proto, že mám tu techniku ráda, vyloženě ráda," řekla Eva Kořánová.

Starostu MČ Praha 9 Jana Jarolíma zaujal příběh Evy Kořánové, ze kterého bylo patrné, že vystavovatelka má k tomuto místu stále velmi blízko.

"Když rozvěšovala ty obrazy, tak si vzala kelímek s vodou a dívala se se zalíbením a tak se zamyslela, že ten kelímek postavila na už 15 let neexistující poličku, protože tu dobu těch počátků galerie, kdy se tady vystavovalo, kdy tady byla řada umělců, má úplně pod kůží. A to je něco úžasného," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

anketa

Výstava linorytů ve Studiu Jandova v Praze 9 potrvá až do července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu