• Načítám...
>

Praha 9 plánuje rozvoj pečovatelské služby

  • 9. května 2019,
  • 7:33,
  • PRAHA 9,
  • Lenka Castillo

Pečovatelská služba v Praze 9 chce posílit svůj tým a plánuje i obnovu vozového parku. Vzhledem k narůstajícímu počtu seniorů, kteří potřebují častokrát i individuální péči, se do rozvoje sociálních služeb stále aktivněji zapojuje i radnice městské části.

Reklama

O 543 klientů se v současné době stará pečovatelská služba v MČ Praha 9. Celkem 26 pečovatelů a pečovatelek je denně od 7:00 do 19:00 připraveno pomoci těm, kteří péči potřebují nebo si o ni zažádají. Na to, co všechno jejich práce obnáší, jsme se jeli podívat s naší kamerou.

"Ke klientovi docházíme třikrát denně. Pomáháme paní klientce celoročně, každý den jsme tady ráno, v poledne a večer," řekla Vladimíra Vokurková, vedoucí pečovatelské služby.

Pečovatelka, která má klienta na starosti, pomáhá s přípravou snídaně, oběda i večeře. Součástí péče je osobní hygiena, převlékání peřin a povlečení a pokud je potřeba, zajištění nákupu, mytí nádobí či úklid.

"Jsem moc ráda, že tuto práci mohu dělat s nadšením, láskou a péčí," řekla Kateřina Vaňková, pečovatelka.

Pečovatelů je podle radního Prahy 9 potřeba stále více.

"Už jich máme 28. Dva ale hradíme z vlastních prostředků a toto číslo se nám momentálně pohybuje na 29 nebo 30, co bychom potřebovali," řekl Jiří Janák, radní MČ Praha 9.

Je-li péče poskytována kvalitně a v souladu s tím, co si klient přeje, kontrolují příslušné osoby minimálně třikrát za rok.

"Zjišťujeme, jestli vše, co si klientka objednala, je správně realizováno. Jestli pečovatel dělá to, co dělat má," řekla Vladimíra Vokurková.

Cílem péče je umožnit potřebným občanům klidný život ve vlastní domácnosti nebo alespoň oddálit odtud jejich odchod.

"MČ Praha 9 uvažuje o zakoupení vozů pro pečovatelskou službu a pro dům seniorů. Doufáme, že se zapojíme do programu, který vyhlásil Magistrát hl. m. Prahy, formou participace," řekl Jiří Janák.

Radnice plánuje koupit i dodávku, která by mohla přepravovat seniory na vozíčku třeba k lékaři. Ti, kteří soustavnou péči nepotřebují, se mohou přijít třeba každý den naobědvat přímo do jídelny, kde potkají své vrstevníky a udržují tak sociální kontakt.

"Obědy jsou připravovány průměrně kolem 30 až 40 klientů. Ale na ta setkání chodí mnohem více klientů," řekla Vladimíra Vokurková.

Senioři se zde zapojují do různých aktivit. Zpravidla je připravují oni sami, případně pak externí lektoři. Důstojné stáří tak mohou díky pečovatelské péči v Praze 9 prožít ti, kteří mají sníženou soběstačnost, chronické onemocnění, zdravotní potíže nebo rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu