• Načítám...
>

Festival Barevná devítka provoněl park Podviní

  • 2. září 2019,
  • 15:49,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Prázdniny v Praze 9 zakončili tradičním festivalem Barevná devítka. Na letošním 15. ročníku se kromě kultury, jídla a tradic ze všech koutů světa představila také Česká republika. Akce je pořádána v rámci projektu integrace cizinců na MČ Praha 9.

Reklama

Tradiční festival Barevná devítka se konal poslední sobotu v parku Podviní v Praze 9. Ani na letošním ročníku nechyběla gastronomie a živá muzika ze všech koutů světa.

anketa

Festival Barevná devítka letos oslavil 15. výročí a oproti prvním ročníků se několikanásobně rozrostl.

"Musím si to trochu přivlastnit. Já jsem kdysi dělal v kanceláři Senátu a tam jsme dělali takový turnaj národnostních menšin ve fotbale. A vždy tam byly nějaké nápady, aby se ty menšiny předvedly i něčím jiným - kuchyní, tancem a podobně - ale nějak na to nebyl prostor. Potom jsem se stal zastupitelem Prahy 9 a začali jsme o tom přemýšlet. Tehdy se začínalo, byly tady 2 nebo 3 romské stánky a dnes vidíte, že je to tady ohromné a už to ani není kam rozšiřovat," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Letos byl poprvé festival spojený s akcí Celé Česko na Devítce. Ta prezentovala nejen české výrobky, ale také kultury jednotlivých regionů.

"Protože chceme představovat nejen ty cizince, ale i regiony naší krásné vlasti. Praha 9 je taková, že se sem stěhují lidé z celé Prahy, staví se tady nejvíce v Praze, zatím nám do toho ale moc ty samosprávy nechtějí jít, aby třeba podpořily prezentace svého kraje. Krásnou čestnou výjimkou je Jihočeský kraj, který je tady pravidelně zastoupen," řekl Adam Vážanský.

Součástí festivalu bylo i několik kuchařských workshopů. Při nich se mohli návštěvníci naučit přípravu exotických pokrmů pod vedením účastníků televizní kuchařské soutěže.

"Já nejraději zkouším všechno možné, takže se mi právě i tento festival líbí v tom, že spojuje všechny ty národy a lidé tak mohou ochutnat všechny možné chutě. Myslím si, že každá kuchyně má nějaká specifika. Já mám např. oblíbenou asijskou, to je takové svěží, jednoduché," řekla Kristína Nemčková, účastnice kuchařské soutěže.

Cílem festivalu, který každoročně navštěvuje několik tisíc lidí, je podpořit integraci v MČ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu