• Načítám...
>

Vedení Prahy 9 vysázelo stromy u metra Střížkov

  • 25. října 2019,
  • 11:59,
  • PRAHA 9,
  • Jan Varga

Praze 9 podnikli první kroky k revitalizaci prostoru u metra Střížkov. Vedení Městské části tam vysázelo sedmnáct platanů, které oddělí nové parkoviště od hlavní silnice. V budoucnu pak bude na celé ploše rozšířen Park přátelství.

Reklama


Vedení městské části Praha 9 sázelo nedaleko metra Střížkov nové stromy. Pomocnou ruku podal také náměstek primátora Petr Hlubuček. Společnými silami vysázeli hned dva stromy. Nové stromořadí, které čítá na sedmnáct platanů tak bude přirozenou hradbou mezi rušnou cestou a novým parkovištěm.

"Je to první část oddělení parkoviště od hlavní komunikace, v letošním roce připravujeme z dotace, kterou jsme dostali od magistrátu první část parku Přátelství, kde by měla být výsadba cca 80 stromů ještě letos a první část by se měla revitalizovat, " řekl Jan Poupě, radní MČ Prahy 9.

V rámci akčního plánu výsadby zeleně, který schválilo vedení Prahy, má v metropoli do osmi let přibýt až milion nových stromů. K tomu může pomoci také veřejnost a městské společnosti i městské části, kterým na výsadbu magistrát přidělil peníze.

"Jsem velmi rád, že nám k tomu pomáhají městské společnosti a v tomto případě městská část je Praha 9, za mnou je téměř vysázených 17 platanů a to jsou projekty, na které hlavní město přispívá, bude přispívat a bylo tomu tak i u těchto stromů, " řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Na prostranství u metra Střížkov by se měl v následujících letech rozšířit park Přátelství. V rámci první etapy by mělo ještě letos zcela zmizet staré parkoviště pro automobily, které už nahradila nová stání. Právě tady přibude zeleň, lavičky, osvětlení a nové chodníky. Postupně se pak bude v rozšiřování plochy pokračovat.

"Úzce spolupracujeme s panem Hlubučkem, kterému je tímto třeba poděkovat. Nebýt jeho tak se nám nepodaří změnit toto parkoviště, spolupracujeme i na tom jakým způsoben využít nové zavlažovací mechanismy, abychom déšť sbírali ze stanice metra Střížkov. Tam je nevyužitá voda a chceme ji využívat i pro následný provoz parku. To bude zhruba ve třech etapách. Park sem patří, příští rok bychom to chtěli zahájit, udělat tam kvalitní  dětské hřiště, restaurační zázemí, bistro, prvky pro seniory a dokončit park Přátelství tak jak se to plánovalo" řekl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Prahy 9.

O budoucnosti prostranství mezi metrem Prosek a Střížkov rozhodli v anketě sami občané. Mohli pak také promlouvat do jeho budoucí podoby. Praha 9 zaplatila za pozemky, které byly v soukromém vlastnictví 175 milionů korun, 70 milionů přispěl magistrát. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu