• Načítám...
>

V Praze 9 se konal Jarmark řemesel a služeb

  • 25. října 2019,
  • 18:33,
  • PRAHA 9,
  • Natálie Forsterová

V Praze 9 se uskutečnil Jarmark řemesel a služeb. Letošního osmého ročníku se zúčastnilo celkem 35 vystavovatelů a navštívilo ho přes 1 300 dětí.

Reklama

Obor kovář, kuchař, florista nebo třeba truhlář. Jaké to je studovat některé z těchto řemesel si mohli na vlastní kůži vyzkoušet děti z pražských základních škol. V MČ Praha 9 se totiž již tradičně konal Jarmark řemesel a služeb.

"Žáci si u nás mohou vyzkoušet práce truhlářské, takže práci s hoblíkem, pilkou a vrtačkou," řekl Pavel Kadlec, učitel SŠUŘ.

"Dnes si u nás na stanovišti mohou děti vyzkoušet jak se aranžuje, poznat květy. A my jim poradíme techniku aranžování a dovedeme je ke skvělému výsledku," řekl Jiří Boček, učitel SŠ Bean.

anketa

"S Prahou 9 je tradičně spojeno srdce českého průmyslu, tedy ČKD, Kolben a další. Dnes už tady ty závody bohužel nefungují, zůstalo tady pouze toto středisko odborné přípravy, tedy postaru učiliště. Jarmark řemesel představuje to, co se tady všechno dá, na co se děti mohou dát. Jsou tady děti z našich základních škol. Já si myslím, že to je velice dobré, protože máme spoustu politologů, sociologů, filozofů, za chvíli nám ale nebude mít kdo opravit záchod nebo udělat elektroinstalaci, případně další věci. Takže řemeslo, jak se říká, má zlaté dno. A je dobře, že to tady může nějakým způsobem fungovat," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Letošní ročník Jarmarku řemesel a služeb se konal už poosmé a uskutečnil se opět v areálu Střední školy Centra odborné přípravy technickohospodářské.

"Naše škola nabízí 19 vzdělávacích oborů. Máme obory technické, máme obory ekonomické a nabízíme i obory služeb. Jsme dislokováni v několika objektech tady na Poděbradské 1, Poděbradské 12, potom kousek odtud na Novovysočanské 5 a Pod Balkánem 599," řekl Josef Ležal, ředitel SŠCOPTH.

A nejen Jarmark řemesel v Praze 9 má za cíl přimět žáky k tomu, aby se o o řemesla více zajímali. Angažuje se i hlavní město.

"Praha podporuje několika způsoby řemeslo na jejím území. Kromě tradičního programu Řemeslo žije podporujeme jednotlivé aktivity škol, mezi které patří i Jarmark řemesel," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Do letošního 8. ročníku Jarmarku řemesel se zapojilo 35 vystavovatelů. A podívat se na to, co nabízejí, dorazilo přes 1 300 žáků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu