• Načítám...
>

Praha 9 oslavila Den veteránů

  • 9. listopadu 2019,
  • 17:39,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Po celém světě slaví 11. listopadu Den veteránů. Právě v tento den byla podpisem příměří ukončena první světová válka. K oslavám se připojila i Městská část Praha 9. V prostorách Pivovaru Kolčavka čekal na návštěvníky i přes nepřízeň počasí bohatý program. Na své si přišli nejen milovníci historie. Připravena byla airsoftová střelnice, překážková military dráha a nechyběly ani ukázky zbraní.

Reklama

Zejména v anglosaském světě je Den veteránů velkou parádou. U příležitosti 101. výročí konce první světové války dne 11. listopadu se k oslavám vůbec poprvé připojila i MČ Praha 9.

"My bychom rádi, aby se to netýkalo jen těch vojáků tak, jak to vzniklo z první a druhé světové války, ale aby se myslelo i na naše vojáky, kteří jezdí a vracejí se z misí," řekl Tomáš Holeček, radní MČ Praha 9.

To je případ i Arnošta Hanzlíčka. Válečného veterána, který sloužil jak v Jugoslávii, tak v Afghánistánu. Byl součástí tzv. hlídkovacích patrol.

"Snažili jsme se tu situaci mezi znepřátelenými stranami zklidnit. Pomáhat případně civilistům. Potom v případě válečného konfliktu jako takového jsme se snažili dávat azyl těm uprchlíkům," řekl Arnošt Hanzlíček, válečný veterán.

Kromě působivého vystoupení mažoretek se návštěvníci akce mohli i přes nepřízeň počasí seznámit s prezentací české armády nebo Hradní stráže. A my tu pro vás máme jeden tip v podobě odstřelovací pušky, která zaboduje snad na každé akci.

"Účinný dostřel této zbraně je 800 metrů, samozřejmě ale čím je lepší ostřelovač, tím dokáže trefit na větší vzdálenost. Dá se říci, že třeba i 1 500 metrů," řekl Jiří Havel, tiskový mluvčí Hradní stráže.

I když počasí vzpomínkové akci zrovna nepřálo, návštěvníkům to určitě nevadilo. Mohli se schovat jak ve stanech, tak v prostorách pivovaru. A na počest významnému dni si na hruď připnuli symbolický vlčí mák odvozený z básnického díla Na polích ve Flandrech z pera kanadského lékaře a důstojníka Johna McCrae.

"Touto básní založil symboliku vlčích máků. V anglosaských zemích se už od roku 1919 drží 2 minuty ticha 11. listopadu vždy v 11 hodin," řekl František Tyl, předseda Svazu důstojníku a podpraporčíků.

Tak nezapomeňte ani vy vzpomenout na válečné veterány a hrdiny, protože si to určitě zaslouží. V Praze 9 chtějí z takových akcí udělat tradici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu