• Načítám...
>

Školka Smíšek pomáhá i sociálně slabým

  • 5. prosince 2019,
  • 23:25,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Integrační škola Smíšek funguje jako běžné školky, ale pomáhá i sociálně slabým rodinám. Sociální pracovníci pomáhají nejen dětem, ale i rodičům, aby dokázali vyřešit svoje problémy. Školka má v hlavním městě čtyři pobočky.

Reklama

Individuální přístup a všestranný rozvoj i pro děti, které pocházejí ze sociálně slabších rodin. To nabízí školka Smíšek. 

"Jsme běžná školka, akorát jsme specifičtí v tom, že přibíráme primárně děti ze sociálně znevýhodněných rodin, z azylů, ubytoven nebo rodin, které mají nějaké problémy," řekla Vladimíra Táčnerová, ředitelka občanského sdružení Smíšek.

Provoz této školky je stejný, jako všude jinde. Na děti čeká pestrý program, vzdělávací aktivity nebo hry.

"Ale navíc pracujeme s rodiči. Takže máme sociálního pracovníka, speciálního pedagoga, který dochází do školiček, pracuje s dětmi, zároveň ale poskytuje podporu i rodičům," řekla Vladimíra Táčnerová.

Školka pomáhá i těm sociálně nejslabším.

"Nemají školné, platí pouze stravné. Ale mají povinnosti. Je důležité, aby potom splňovali to, že musí spolupracovat se sociálním pracovníkem a pracují na tom, aby se posunuli, aby si vyřešili své problémy. Protože když vyřeší rodič své problémy, je spokojenější a i to dítě je potom spokojenější. Protože když je nervózní rodič, samozřejmě se to odráží i na tom dítěti," řekla Vladimíra Táčnerová.
Integrační školka Smíšek má pobočky v Praze 2, 3, 8 a v Praze 9. 


"Buď nás doporučuje OSPOD, nebo si nás sami rodiče vyhledají. Je to různé. Nebo si řeknou sami mezi sebou," řekla Vladimíra Táčnerová.

Stejně, jako všude jinde, i tady 5. prosincový den přivítali čerta s Mikulášem a andělem.

"Začali jsme ráno hned v Košíku nápadů, pak jsme byli v MŠ Kovářská, MŠ U Vysočanského pivovaru. A teď jsme v naší nejmilejší organizaci Smíšek. Mají to velmi zajímavé, vidíme děti a jejich reakce. Je to pěkné a patří to k tomu," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"Já si to samozřejmě užívám, protože to je taková jiná forma určité inspekce. A je to takový smutné pro čerta, že tady máme jen hodné děti, že jsem si žádné neodnesl v pytli," řekl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

A hodné děti z rukou Mikuláše, anděla a čerta dostaly i odměnu v podobě nejrůznějších dobrot.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu