• Načítám...
>

MŠ v Praze 9 získala ocenění za spolupráci se seniory

  • 2. března 2020,
  • 15:11,
  • PRAHA 9,
  • Lenka Castillo

Mateřská škola U Nové školy v Praze 9 převzala ocenění Mezigeneračně za několikaletou spolupráci s Domovem seniorů Novovysočanská. Ocenění uděluje nezisková společnost Mezi námi institucím, které aktivně podporují mezigenerační dialog.

Reklama

Děti z různých zařízení sem přicházejí téměř každý týden. Důvod? Sblížit se se starší generací, navzájem se poznat a jeden druhému předat radost ze života. U jednoho z takovýchto setkání jsme byli i my s kamerou. Do Domova seniorů Novovysočanská tentokrát zavítaly děti z vedlejší Mateřské školy U Nové školy. Jejich vzájemná spolupráce trvá už tři roky. Mateřská škola Dětský úsměv, jak se jí také říká, zaslouženě získala ocenění za vynaloženou práci a energii. Děti odtud seniory rozveselují minimálně jednou za měsíc.

"Je to pro ně důležité, aby věděly, že staří lidé jsou také mezi námi, že potřebují pomoci,  a ta největší pomoc pro ně je ta, když se jim budeme věnovat a budeme s s nimi setkávat," řekla ředitelka MŠ U Nové školy Miroslava Karásková.

Ocenění předala nezisková organizace Mezi námi, jejíž cílem je právě mezigenerační propojování.

"V současné době v celé České republice máme propojených celkem sto padesát mezigeneračních skupin, to znamená,  že do sto padesáti domovů seniorů pravidelně chodí děti z mateřské nebo základní školy," upřesnila ředitelka neziskové organizace Mezi námi Kateřina Jirglová.

Podle Kateřiny Jirglové vazby mezi generacemi mizí.

"Spousta dnešních dětí zná své babičky a dědečky tak, že je vidí jednou za měsíc, jednou za půl roku. To znamená, mizí ty vazby přirozené mezi těmi generacemi a to byl i důvod, proč jsme tento mezigenerační program Povídej vytvořili," doplnila ředitelka organizace Mezi námi. 

"Ty dětičky se na to vyloženě těší a předbíhají se, kdo zrovna ten den půjde," nadšeně dodala ředitelka mateřinky Karásková.

ANKETA

Děti se učí, jak se k seniorům chovat. Že je třeba mluvit pomalu a nahlas, nebo že je zcela normální vidět kompenzační pomůcku, a to vše při společné práci či hrách. Senioři naopak od dětí získávají spoustu energie díky programům, které si pro ně připraví.

"Naši senioři jsou velmi šťastní, že mohou spolupracovat s malými dětmi, protože to sem přináší spoustu života a radosti," pochvalovala si ředitelka Domova seniorů Michaela Žáčková.

ANKETA

 Pro propojování generací je i radní Prahy 9, který si je osobně vyzkoušel.

"Praha 9 konkrétně tento projekt velmi podporuje," zdůraznil Jiří Janák, jehož parketou je právě sociální oblast.

Projekt, jehož hlavním posláním je setkávání těch nejstarších s těmi nejmladšími, nacházení cesty jednoho k druhému a společné objevování toho, jak krásné a zajímavé jejich světy jsou.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu