• Načítám...
>

Praha 9 zjišťuje, kde je občanům horko

  • 30. června 2020,
  • 11:06,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Městská část Praha 9 začíná vytvářet pocitovou mapu. Ta se bude týkat životního prostředí v městské části. Vedení městské části bude po občanech chtít, aby na mapě zaznačili, kde se cítí špatně kvůli horku nebo kde je nedostatek zeleně.

Reklama

Jaká je kvalita životního prostředí v městské části a kde občanům chybí například stromy nebo zeleň, to vše se teď chce dozvědět vedení deváté městské části.

"Praha 9 je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících městských části a s tím, jak roste zástavba a výstavba, se objevují nové a nové problémy. My jsme chtěli vědět přímo od obyvatel, jak cítí změnu klimatu a co by rádi změnili," říká místostarosta MČ Praha 9, Tomáš Portlík.

A právě proto vzniká takzvaná pocitová mapa, v ní budou občané Prahy 9 nejprve odpovídat na několik otázek.

"Kde se v létě cítí, že jim je parno. Kde se cítí, že jsou v chládku. Kde jim chybí stín, kde by chtěli více světla. Kde se cítí bezpečně, kde se necítí bezpečně. Abychom věděli, kde jim to vyhovuje a kde nikoliv," popisuje Portlík.

A v druhé části takzvané pocitové mapy budou moci lidé navrhnout opatření, která by vedla ke zlepšení dané situace. Ať už jsou to například stromy, vodní prvky a podobně.

"My to děláme pravidelně. Když jsme prodlužovali park Přátelství, tak to pro nás bylo velké téma v rámci Proseka a Střížkova a tam jistá forma participace probíhala. Probíhala veřejná setkání a diskuze. Pak třeba i park Zahrádky nebo park Pod lávkou vznikaly také touto formou. Nicméně ta pocitová mapa je takový soubor celé Prahy 9. Všech těch katastrů a částí. A je to nejrozsáhlejší sběr dat, do jakého jsme se pustili," komentuje místostarosta.

Možností, jak se do projektu zapojit, bude hned několik.

"Na webových stránkách přímo pocitová mapa Prahy 9. To ještě budeme dávat vědět pomocí našeho časopisu Devítka a na webových stránkách. Teď se ty stránky připravují. Pak bude sběr dat přímo fyzicky a to v mateřském centru Knoflík," říká Portlík.

Mapa na webových stránkách bude aktivní od 1. července až do 31. října.

"To samotné vyhodnocení by mělo proběhnout někdy na jaře, to samozřejmě bude nějakým veřejným způsobem, kdy budeme tyto výsledky prezentovat," dodává Portlík.

A právě tyto výsledky budou sloužit jako podpůrné podklady pro plánování investičních akcí, vytváření koncepcí dopravy, realizaci odpočinkových ploch nebo jako informace pro městskou policii, kde jsou lokality se zvýšenou kriminalitou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu