• Načítám...
>

Na Nové Harfě vznikne funkční městská čtvrť

  • 3. srpna 2020,
  • 21:46,
  • PRAHA 9,
  • Jana Holubová

Na Nové Harfě by podle plánů Prahy 9 měla vzniknout zbrusu nová městská čtvrť. Obyvatelé Hloubětína se mohou těšit na zelený bulvár, bytové prostory i obchody a služby. Teď projekt závisí na změně územního plánu a stavět by se mohlo začít v roce 2025.

Reklama

Městská část Praha 9 přišla s návrhem, jak by mělo být řešeno transformační území Nová Harfa v Hloubětíně. Území v okolí Kolbenovy a Poděbradské ulice by se mělo proměnit ve funkční městskou čtvrť, která nabídne jak pracovní příležitosti, tak prostor pro nákupy či odpočinek. Vedení Prahy 9 nechalo vypracovat urbanistickou studii, která ukázala cestu ke splnění záměrů městské části.

"Přinesla jednoznačné závěry k tomu, aby tam vznikly plochy k využití pro služby, pro obchody. Aby tam vznikl bulvár s dostatkem zeleně. Hovoříme o tom, co Poděbradské ulice unese a jakým způsobem ji ideálně urbanisticky kombinovat," uvedl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

"Vzniknou tam prostory , které budou komerční. Samozřejmě tam bude i mateřská škola. To vše bude na území všech jedenácti majitelů a dokáže se to, že se projekt propojí," popsal Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

49 procent celého území by měly zabírat veřejné prostory. Občané se mohou těšit například na zelený bulvár o rozloze 11 tisíc metrů čtverečních. 22 tisíc metrů čtverečních ploch k pronájmu pak bude připraveno pro služby lékařů, zubařů, fyzioterapeutů, decentralizovaného úřadu apod.  Na tom, aby se mohla změna tohoto území řešit  takto koncepčně, se museli s městkou částí shodnout všichni vlastníci místních pozemků, investoři i obyvatelé Hloubětína.

"Podařilo se nám dát vše na jednom území dohromady. Je jedna koncepční studie pro celé území,  což je úžasná záležitost," zdůraznil Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Vedení této městské části také doufá, že vybudování nové městské čtvrti zase o kousek změní vnímání Prahy 9 tak, aby nebyla v očích veřejnosti vnímána pouze jako průmyslová oblast. 

"Praha 9, přestože už je to dvacet, třicet let co tu nefunguje žádná fabrika, má stále ještě stigma Popelky. To už ale není pravda. Dnes už tu najdete úžasnou výstavbu. Toto je další krok a já si jen přeji aby přibyly další kroky. Protože tu ještě pár podobných, nevyužívaných areálů máme," doplnil Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

V tuto chvíli probíhá už čtyřiadvacátá vlna změn územního plánu na Magistrátu hlavního města Prahy. Projekt Prahy 9 je toho součástí a vedení městské části doufá, že by se mohlo začít stavět do pěti let.

"Pokud se podaří změna územního plánu, tak se teoreticky někdy v roce 2025 může začít budovat. Ale vybudovat něco na dvaadvaceti tisících metrech čtverečních, to může trvat neuvěřitelnou dobu," konstatoval Marek Doležal, místostarosta MČ Praha 9.

Během té doby bude jednou z priorit městské části zajistit, aby měly změny, přípravy i stavba co nejmenší negativní dopad na obyvatele. Především bude třeba efektivně a ke spokojenosti všech zkoordinovat dopravu. Pokud se vše podaří, obyvatelé Prahy 9 se mohou těšit na moderní čtvrť plnou nových příležitostí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu