• Načítám...
>

V Parku přátelství proběhl 10. ročník Prosekneme

  • 28. srpna 2020,
  • 19:13,
  • PRAHA 9,
  • Petr Hradský

Už 10. ročník komunitní akce Prosekneme proběhl v Parku přátelství. Na děti čekaly během dne nejrůznější soutěže a aktivity. Událost tak udělala symbolickou tečku za školními prázdninami.

Reklama

Volnočasový klub Harfica spolu s organizací Proxima Sociale uspořádali akci Prosekneme. Pro děti byly připraveny nejrůznější aktivity. Například graffiti workshop, trampolína, výtvarné dílny nebo třeba kadeřnický salón. K programu se připojili také Dům dětí a mládeže a Městská knihovna Praha 9. O hudební doprovod se postaral DJ Bass.

"Je tady třináct aktivit, které teda nabízí Proxima Sociale, Klub Harfica a Dům dětí. Do toho čekáme ještě návštěvu youtubera, támhle jsou pro velké děti připravené turnajové záležitosti ve fotbálku," říká Monika Kamenářová - vedoucí volnočasového klubu Harfica. 

Praha 9 už řadu let podporuje sociálně slabší skupiny dětí. Právě proto vznikl volnočasový klub Harfica. Určený je především pro takzvané děti z ulice a jeho cílem je najít smysluplné využití jejich volného času.

"Městská část Praha 9 vytvořila, za nemalou investici 720 tisíc, zhruba před dvaceti lety zařízení, kde se mládež mezi 8 a 17 lety může scházet. Jedná se o zařízení, kde mají různé vybavení - kulturní i sportovní, kde si můžou půjčovat hudební nástroje, společenské hry, kde si můžou přijít popovídat. Jedná se o zařízení, kam může přijít jakékoliv dítě bez rozdílu barvy pleti nebo náboženského vyznání či přesvědčení," říká Jiří Janák - člen rady MČ Praha 9.

"Průměrně se u nás objeví 10 - 15 dětí, které si přijdou popovídat, které se přijdou i doučovat něco, co se týká školy, které si všimnou naší nabídky a vyrazí s námi do kina, do botanické zahrady, do tiché kavárny. Záleží, co jim nabízíme,"  doplňuje Monika Kamenářová - vedoucí volnočasového klubu Harfica.

Proxima Sociale má pak v Praze 9 terénní program, v rámci něj pracovníci kontaktují mladé lidi a řeší s nimi jejich problémy.

"Řešíme s nimi vlastně situace, se kterými si oni sami nevědí rady. Nejčastěji u mladších dětí to bývají věci spojené s problémy ve škole, hádky s učiteli, konflikty v rodině a s kamarády. Starší hodně řeší, že hledají práci nebo brigádu. Zároveň to ale může být cokoliv, co oni potřebují a neví si s tím rady," říká Alice Egertová - koordinátorka terénního programu Proxima Sociale.

Podobné sociální programy jsou pro mládež důležité a zároveň je o ně zájem. Potvrzuje to i velká účast na tradiční akci Prosekneme, která bývá okolo tří set návštěvníků. Rozhodně se tak můžete těšit i na 11. ročník. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu