• Načítám...
>

V Praze 9 distanční výuku zvládají

  • 6. listopadu 2020,
  • 8:25,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

V Praze 9 zvládají distanční výuku bez větších problémů. K dobré spolupráci městské části a škol vedly i dotazníky, které zástupci škol vyplňovali. Zkušenosti s distanční výukou tu chtějí využít i do budoucna, nemocní žáci by tak mohli sledovat třeba výuku on-line.

Reklama

Distanční výukou se musí poprat i učitelé v Praze 9. Městská část v pozici zřizovatele se jim snaží všemožně pomoci. Jak na to věděli i díky dotazníkovému šetření, které provedli.

"Snažili jsme se jim pomoci v té softwarové platformě a školy i díky příspěvkům MŠMT se dovybavily o webové kamery, mikrofony a v tuto chvíli si myslím, že ta distanční výuka probíhá. Samozřejmě ta prezenční je výrazně efektivnější, než ta distanční. My jsme se shodli s vedením škol, že zhruba to, co se naučí děti za týden prezenčního studia, se nyní distančně naučí za dva až tři týdny," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9. 

Zatímco na jaře byli učitelé ve spojení s žáky z domova, dnes je tomu jinak.

"Dnes se jim osvědčuje lépe, že učí z těch tříd. Jsou ve svých učebnách, jsou připojeni na školní internet, mají klid, mají své učební pomůcky a v podstatě stačilo doplnit pár webkamer a mikrofony, aby učili ve svém prostředí," řekl Zdeněk Davídek. 

Podle radního Zdeňka Davídka ale zkušenost s distanční výukou mohou v budoucnu využít i při běženém vyučování.

"Třeba ti žáci, kteří leží doma se zlomenou nohou a nechtějí nic zameškat, tak takto mohou být součástí té třídy. To je základní trend, ke kterému bychom chtěli v rámci těch základních předmětů dospět," řekl Zdeněk Davídek. 

Zároveň ale radní připouští, že někteří ze žáků se distanční výuce záměrně vyhýbají.

"Existuje nemalá skupina, tipujeme asi kolem 5 % našich žáků, kteří se nevzdělávají vůbec. Zdůvodňují to tak, že nemohou, ale je to spíše jejich nechuť a neochota," řekl Zdeněk Davídek. 

Na zkušenosti jsme se byli zeptat i v Základní škole Litvínovská 600. Dorazili jsme ke druhákům, kteří měli hodinu čtení.

"My jsme četli nějaký sdílený text a pak probíhala práce s tím textem v rámci čtení s porozuměním, aby děti neztrácely kontakt s tím textem, byly schopné zodpovědět na otázky a věděly, co čtou," řekla Stanislava Šnajdrová, učitelka. 

Podle paní učitelky jsou děti teď oproti jaru mnohem více samostatné. Přesto je distanční výuka pro malé žáčky velkou komplikací.

"Oni nemají zafixované takové ty školní návyky k té práci. Ten pokyn nepostřehnou hned nebo jsou rozptýlení, vše jim trvá déle," řekla Stanislava Šnajdrová. 

Distanční výuka je pro učitele také o mnoho náročnější, než ta prezenční. Vyžaduje větší soustředění, ale i větší domácí přípravu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu