• Načítám...
>

Praha 9 spolupracuje s organizací Proxima Sociale

  • 7. ledna 2021,
  • 15:18,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Už skoro třicet let organizace pomáhá Proxima Sociale dětem a mladým lidem překonávat těžké životní situace. Dělá to tedy pochopitelně i nyní, v době koronavirové. Pomáhají s on-line výukou, s klienty komunikují po sociálních sítích. A dokonce pro ně vyjednali i legální plochy na graffiti.

Reklama

Už od roku 1993 pomáhá dětem, mládeži i celým rodinám v tíživé situaci, obecně prospěšná společnost Proxima Sociale. Ta úzce spolupracuje i s vedením Prahy 9.

"Proxima Sociale vykonává terénní práci na základě pokynů našeho sociálního odboru. Myslím si, že to funguje velice dobře. Pracují především s mladými lidmi. Řešili tady v minulosti například bitky a podobné věci, které naštěstí již ustaly a doufám, že již nebudou. Obrátili se na nás s programem pro sprejery. Takže jsme vytipovali některé zdi, které jsou ve vlastnictví naší městské části. Zejména na Proseku a těch hřištích. Legalizovali jsme to, aby tuto činnost mohli provozovat legálně, aniž by jim hrozil trest," upozornil Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"Já jsem během svého působení tady v organizaci zjistila, že nemáme žádný seznam ploch, kam by klienti mohli beztrestně malovat. Všechny zdi, o kterých jsme si mysleli, že jsou legální, tak ve skutečnosti legální nejsou a došlo by ke zbytečné kriminalizaci našich klientů. Proto jsem se rozhodla sjednat nějakou nápravu," uvedla Kateřina Janíková, terénní pracovnice Proxima Sociale.

Proxima Sociale pracuje v ulicích Prahy 9 s mladými lidmi od 8 do 26 let.

"Řešíme s nimi životní situace. Cokoli, co je trápí, vše v  čem potřebují podporu. V době pandemie jsme především v on-line prostředí. Nejvíce pracujeme na Tik Toku. Snažíme se tam vytvářet videa s preventivním obsahem. To znamená, že natáčíme videa na různá témata. Mladí lidé nejvíce řeší vztahy, rodinu, školu. Hodně se na nás obracejí v tématech jako je třeba sebepoškozování. Někdy se jedná i o těžší situace," konkretizovala Barbora Vlasatá, regionální koordinátorka Proxima Sociale.

Pomáhali a pomáhají tu také například rodinám, které nemají doma počítače pro on-line výuku.

"Rozjeli jsme celorepublikový projekt Dobroučko. V celé republice zapojujeme lektory. Jsou to studenti středních škol, gymnázií, vysokých škol. Nabízejí podporu a doučování dětem, které v době karantény nemohou chodit do školy a nezvládají on-line výuku," upozornila Barbora Vlasatá, regionální koordinátorka Proxima Sociale.

Pracovníci Proxima Sociale se těší, až se budou moci zase s mladými lidmi z Prahy 9 setkat a společně s nimi podnikat řadu zajímavých aktivit.

"Street fotbalový turnaj, který se koná většinou pravidelně každý měsíc, a potom ještě připravujeme komunitní akci Prosekneme. A také se u nás v zázemí konají různá společná setkávání jako je přespávačka, vaření nebo se díváme na filmy," doplnila Kateřina Janíková, terénní pracovnice Proxima Sociale.

Více o Proxima Sociale se dozvíte například na jejich webových stránkách nebo sociálních sítích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu