• Načítám...
>

Občané mohou hlasovat, kdo bude osobností Prahy 9

  • 4. února 2021,
  • 19:10,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Občané Prahy 9 mohou rozhodnout svými hlasy, kdo získá čestné občanství, a kdo se stane osobností městské části. Své návrhy mohou posílat přímo na radnici do konce května.

Reklama

I tento rok naváže radnice Prahy 9 na desetiletou tradici a ocení osobnosti městské části. O tom, kdo bude mezi oceněnými, mohou rozhodnout sami občané svými hlasy do 31. května. 

"Ocenění, která uděluje Městská část Praha 9, jsou celkem čtyři. Čestné občanství je tím nejvyšším. Cena městské části je druhým v pořadí. Cena starosty městské části je třetím. Medaile za zásluhy o městskou část je oceněním nejnovějším. Tato medaile je udělována především příslušníkům integrovaného záchranného systému," konstatoval Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Čestné občanství uděluje vedení radnice jen výjimečně. Jednou z podmínek pro jeho získání je, že dotyčná osobnost je morální autoritou a významně se zasloužila o dobré jméno městské části. V současné době je držitelem tohoto titulu 6 lidí. Mezi prvními byli Jindřich Kolben, vnuk významného zakladatele průmyslu u nás a průmyslových závodů ve Vysočanech a bývalý prezident ČR Václav Klaus. 

"Oceněné také získal známý filosof a muzikolog, doktor Zdeněk Mahler. Druhým se stal náš olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, který žije na Proseku. Dalším byl pak významný jaderný fyzik profesor Ivan Wilhelm. Nositelkou čestného občanství je paní Jaroslava Mokrá, dcera manželů Smržových, kteří byli popraveni za okupace," připomněl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9. 

Cenu Městské části Praha 9 v minulosti převzali například herečka Libuše Havelková, odborník v oboru rehabilitace a léčby bolesti MUDr. František Neradílek či výtvarnice a malířka Mirka Mádrová. Cenu starosty pak převzali mimo jiné také Spolek za veselejší Střížkov či Střížkovská občanská solidarita. 

Podmínky pro udělení ocenění a nezbytný formulář je pro zájemce k dispozici na webových stránkách: Prahy 9, nebo rovněž v Informačním centru radnice ve Vysočanech a na Proseku. Rada a zastupitelstvo městské části pak návrhy lidí projedná. Vybrané osobnosti budou oficiálně oceněny 10. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu