• Načítám...
>

Praha 9 pomáhá lidem bez domova

  • 11. února 2021,
  • 18:18,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Ve spolupráci s Armádou spásy pomáhá Praha 9 lidem bez domova hned několika způsoby. Těmi nejčastěji využívanými je mobilní terénní služba a výdej stravy. Obě tyto služby se z prostor před Vysočanským nádražím nově přesunuly do Letňan.

Reklama

Již několik let pomáhá Praha 9 lidem bez domova. Na pomoci se výrazně podílí Armáda spásy, kterou městská část finančně podporuje.

"MČ Praha 9 věnuje bezdomovectví velikou pozornost. Již před několika lety jsme zavedli program, kde jim poskytujeme přístřeší, zajišťujeme jim případně doklady, nebo jim pomáháme s hledáním práce. Není v našich silách vše zajistit, protože se současně staráme prostřednictvím pečovatelské služby o jiné občany a proto si velice ceníme spolupráce s Armádou spásy," řekl  Jiří Janák, radní MČ Praha 9. 

Její pracovníci dlouhá léta např. pravidelně rozdávali polévku lidem bez domova za Vysočanským nádražím. Odtud byla nedávno tato služba přesunuta do Letňan.

"Původní místo výdeje polévky za Vysočanským nádražím se ukázalo ne úplně šťastné, protože ty osoby tady potom zůstávaly, žebraly a dokonce tady ťukaly na auta stojící na přechodu, docházelo tady i k nějakým bitkám, alkoholu a dalším věcem. Proto jsme začali jednat s Armádou spásy, jak to vyřešit a našli jsme jiné místo v Letňanech. Přizvali jsme k tomu i Městskou policii, která spolupracuje s Armádou spásy," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Armáda spásy na toto místo jezdí v rámci terénní mobilní služby pravidelně jednou týdně.

"Poskytujeme zde nějakou materiální pomoc, dáváme kávu a nějaké lehké občerstvení, plus jim dáváme nějaké deky, ponožky, roušky, dezinfekce, auto máme trošku přizpůsobené i k ošetřování, takže jsme schopni udělat i nějaké lehké ošetření, co se týče převazů a takového základního ošetření," řekl Arnošt Drozd, vedoucí terénních pracovníků Armády spásy. 

V těchto chladných dnech je mezi lidmi bez domova největší zájem především o věci, které jim pomohou přečkat nízké teploty.

"Zimní věci, jako jsou čepice, rukavice, ponožky, dezinfekci, roušky a vaříme kávu," řekl Arnošt Drozd. 

Podobně jako tomu bylo před Vysočanským nádražím, i v Letňanech probíhá služba mobilní výdej stravy. Ta je pro lidi bez domova k dispozici denně mezi 10. a 11. hodinou.

"Naše služba je pro každého, kdo sem přijde. Primárně je určená pro lidi bez domova, ale my nezkoumáme, jestli ten člověk žije venku pod mostem, v maringotce a nebo jestli je na ubytovně," řekl Arnošt Drozd. 

Pomoci lidem bez domova mohou také ostatní Pražané a to např. zakoupením tzv. Nocleženky. Tedy poukazu v hodnotě 100 korun, který jednomu člověku bez domova umožní strávit noc v teple. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu