• Načítám...
>

Mária Kudasová bude vystavovat v Galerii 9

  • 12. února 2021,
  • 9:18,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Muzea a galerie jsou v tuto chvíli zavřené. V Galerii 9, která sídlí na Praze 9, bude hned jak to půjde instalována a zahájena výstava prací umělkyně jménem Mária Kudasová. Jedná se o fotografie, které podle jejích známých působí až kouzelně.

Reklama

Galerie 9, sídlící na radnici Prahy 9, je stále zavřená. Stejně jako ostatní kulturní instituce.

"Vypadá to kvůli současní situaci velice smutně. Měli jsme nachystáno mnoho výstav a dalších krásných věcí a neději se nic. To nás trošku trápí. Pevně doufám, že v letošním roce budeme moci najet zase zpět na normální režim a obyvatelům Prahy 9, a nejen jim, opět umožnit navštěvovat výstavy," konstatoval Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Za normálních okolností by v galerii své fotografie vystavovala Mária Kudasová. Její výstava se jmenuje Z jeskyně do iluze.

"Paleontologie, prvohory, kámen, marnost, věčnost, lidské poznání jsou mými životními fotografickými tématy. Tato kolekce černobílých fotografií pod názvem Jeskyně v nás, patří do starší části mé tvorby," popsala Mária Kudasová, umělkyně.

K novější tvorbě pak patří obrazy krajin, které autorka nachází ve zdech a v betonu.

"Ty na výstavě převažují a vlastně jsou vystaveny poprvé. Jediná portrétní fotografie na výstavě zobrazuje mého otce a nabádá k zamyšlení. Odpovídá na otázku proč neodvracet zrak a dívat se skrze své nitro," upozornila Mária Kudasová, umělkyně.

Obdivovatelem fotografií paní Kudasové je i hudební skladatel Jan Klusák.

"Já rád dávám k lepšímu historku, jak jsem se s Marií seznámil. Respektive, jak jsem s ní byl seznámen Milanem Munclingerem. Ten mě jednou v nějaké společnosti vzal stranou a šeptal mi: Támhle to je Mária a ona je čarodějka. A byla tam křehká holčička, o které jsem věřil, že to je čarodějka a přesvědčil jsem se o tom na jejích fotografiích. Ona na těch fotografiích dovede vykouzlit naprosto fantastické věci," uvedl Jan Klusák, hudební skladatel.

S tím, že je Mária Kudasová čarodějka a její dílo je opravdu okouzlují, souhlasí i kurátorka Galerie 9.

"Ona v té své fotografii, která je samozřejmě do značné míry technická záležitost, dokáže prezentovat jak fotografii tak malbu či grafiku. Vybírá z velkých celků malé detaily, které mají naprosto malířskou kompozici a člověk by u mnoha z nich skutečně váhal, jestli to opravdu není fotografie krajiny," doplnila Eva Kořánová, kurátorka Galerie 9.

Právě výstava Z jeskyně do iluze, kterou má na svědomí Mária Kudasová, bude tou první, která bude po znovuotevření galerie instalována.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu