• Načítám...
>

Praha 9 přišla s neinvazivní metodou testování žáků

  • 17. února 2021,
  • 13:21,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

V souvislosti s připravovanou strategií bezpečného otevření škol, plánuje Praha 9 zavést pro děti efektivní testování prostřednictvím speciálních antigenních testů. Ty si budou moci provést děti v domácím prostředí s tím, že výsledek se škola dozví během pár desítek minut.

Reklama

Radnice Prahy 9 se rozhodla usnadnit návrat žáků do škol pomocí antigenního testu. Ten si mohou děti udělat doma ráno před odchodem do školy. Během jednoho měsíce, kdy poběží tento pilotní projekt, chce městská část zjistit, na kolik je tato metoda efektivní. Výsledky bude bedlivě sledovat i vedení hlavního města.

"Řada našich dětí je jak v mateřinkách, tak v první a druhé třídě ve školách a zapomíná se také na to, že v souvislosti s tou novou mutací jde o ohrožení jejich zdraví. Čili my jsme chtěli mít nad tím maximální přehled, aby se v našich školských zařízeních infekce nešířila. A aby nakažené dítě nebylo nebezpečné pro své okolí. Proto jsme se rozhodli přijít s tímto mechanizmem," konstatoval Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

"Následně bychom pochopitelně rádi, v souvislosti s tím, jak se nám podaří získat více testů, rozšířili tento mechanizmus i na další městské části," doplnil Vít Šimral, radní hl. města Prahy.

Postup je jednoduchý. Stačí odebrat dostatečné množství slin a počkat 15 minut na výsledek. Jak to v praxi funguje, si mohly vyzkoušet už teď děti z Mateřské školy Veltruská. A také žáci prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. 

I pro děti to byla nová zkušenost, se kterou se musely popasovat po svém. 

Součástí antigenních testů jsou i formuláře, které vyplní rodiče. Ty pak následně nahradí mobilní aplikace. 

"Dotazníky, se stejnými informacemi jaké má škola, zůstanou pro školu jen jako informace o výsledku testování. Předpokládáme, že pokud by se ten projekt rozjel, tak  za využití moderních aplikací, které k tomu existují, aby nebyla písemná podoba, a aby to bylo přesně v souladu s GDPR mezi školou, která je zpracovatelem a rodičem," Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

V případě, že se pilotní projekt osvědčí, bude tato metoda testování aplikována v mateřských i základních školách v celé metropoli. Bude však nutné zajistit její financování, které se neobejde bez podpory státu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu