• Načítám...
>

Praha 9 schválila rozpočet na letošní rok

  • 1. dubna 2021,
  • 10:00,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Praha 9 schválila rozpočet na letošní rok, který počítá s vyššími investicemi a nižšími náklady. Nejvíce peněz poputuje do školství, veřejného prostranství a zeleně. Úspory se dotknou zejména provozních nákladů radnice.

Reklama

Radnice deváté Městské části schválila rozpočet na letošní rok. Ten počítá s příjmy ve výši 528 miliónů a výdaji ve výši 736 miliónů korun. Podle nově zvoleného starosty Tomáše Portlíka se podařilo snížit provozní výdaje oproti letům minulým na historické minimum.

"My v roce 2021 předkládáme návrh rozpočtu, který má nižší provozní výdaje, než měl návrh rozpočtu Prahy 9 v roce 2011. Po více jak 10 letech děláme dnes provoz za míň. Tím si myslím, že se dost lišíme od jiných samospráv," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Největší investice v tomto roce poputují do školství. Plán počítá s výstavbou základní a mateřské školy U Elektry, která bude disponovat 33 učebnami. Zároveň dojde k rozšíření kapacity základní a mateřské školy Na Balabence.

"Hlavně máme největší problém v té rozvojové oblasti, kde jsou tzv. brownfieldy. Tu výstavbu každý podporuje, ale zapomíná se dodat, že s tou výstavbou také souvisí to, že je tam potřeba škol, školek, parků a zeleně. V té Kolbenově budeme stavět novou základní školu U Elektry pro zhruba 750 dětí. To je i oblast, kde se nám podařilo dokončit park Zahrádky, park Pod lávkou, meandry Rokytka, které dělalo hlavní město Praha a samozřejmě obnovit vrch Třešňovka. Ta oblast se rapidně změnila za posledních 10 let a teď je tam skutečně potřeba té školy a druhá část, protože furt zůstáváme ve Vysočanech, je páteřní investice rozšíření kapacit u ZŠ Na Balabence," řekl Tomáš Portlík. 

Další významnou položkou v rozpočtu je rozvoj veřejného prostranství. Například by mělo dojít k revitalizaci náměstí v Hrdlořezích či k rozšíření a proměně parku Přátelství. Projekt zde počítá s vybudováním pěší stezky či retenční nádrže.

"V tuto chvíli se řeší veliká nádrž, která by zachytávala vodu ve stanici metra Střížkov. Ta investice je poměrně veliká, přesáhne částku 20 milionů, na durhou stranu, pokud se podaří, tak se počítá s tím, že z této nádrže by se zavlažoval celý park Přátelství. Nejen ta nová část, ale i ta původní. Zároveň by sloužil pro naši zahradnickou firmu Hortus jako zásobárna vody," řekl Tomáš Portlík.   

Do konce léta plánuje radnice obnovu budovy bývalého hostince U Brabců. Nové prostory pak budou využívány jako místo pro kulturní a společenské aktivity.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu