• Načítám...
>

Praha 9 plánuje zavést skupinovou metodu testování

  • 1. dubna 2021,
  • 9:53,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Praha 9 plánuje spustit efektivnější metodu testování. Jedná se o tzv. Pooling neboli skupinové testování. Využívána bude na školách, ale i na institucích městské části. Vedení radnice si od této metody slibuje i finanční úsporu.

Reklama

Praha 9 chce zavést efektivnější testování žáků, učitelů, ale i zaměstnanců úřadu a přidružených organizací spadajících pod městskou část. Jedná se o PCR testování ze slin, které probíhá v rámci skupin. Tato metoda zvaná jako Pooling umožňuje včas odhalit nejrůznější mutace viru a zároveň je levnější. 

"Všichni víme a tušíme, že se ten covid může dál různě reinkarnovat do jiných kmenů a jiných mutací. Tady je obrovská výhoda u toho PCR testu a proto si na něm dáváme velice záležet, abychom ho byli schopni provádět, abychom ho měli i v těch školách, protože ta laboratoř je schopná určit druh té mutace," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.  

"Pokud se v té dané skupině udělá PCR test a ukáže se, že je negativní, tak je ta celá skupina negativní. My z toho vzorku dokážeme zjistit, jestli je tam pozitivní osoba nebo ne. Pokud by tam byla nějaká osoba pozitivní, tak se potom zpětně v té dané skupině ti jednotliví lidé vyhledávají a nachází se ta pozitivní osoba, pokud jich je více," řekl Michal Mikšík, tiskový mluvčí GHC Genetics. 

Postup je jednoduchý a zabere jen pár minut. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách GHC Genetics, následně vyplnit základní údaje, vybrat skupinu, do které účastník testování patří a odebrat vzorek slin.  

"Vyberete si příslušnou skupinu a pak už stačí zadat skenování QR kódu, povolíte kameru a pak už jen skenujete tady ze spodu té malé zkumavky, naskenujete QR kód, to je otázka asi dvou vteřin a odešlete celý dotazník přes aplikaci. Doma vezmete trychtýřek, který máte připravený, vložíte ho do zkumavky, po rysku naplivete, odložíte trychtýř, velmi pečlivě zavřete zkumavku a pak vložíte do malého přiloženého sáčku, který musí být pevně uzavřený, protože se vzorky nesmí dotýkat. Takhle to odchází do testované skupiny a odváží se to do laboratoře," řekla Helena Krejčová, spolutvůrkyně projektu testování skupin. 

V současné době se vyhodnocují výsledky pilotního projektu, kterého se zúčastnilo 16 skupin pracovníků. Na základě nich bude stanoven nejefektivnější postup při testování. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu