• Načítám...
>

U metra Střížkov vzniká nový park

  • 16. dubna 2021,
  • 17:06,
  • PRAHA 9,
  • Lukáš Kubát

Park Přátelství v Praze 9 se rozrostl o část v okolí metra Střížkov. Momentálně na místě probíhá sázení stromů a budování cest a v příštím roce by tu také mělo vyrůst dětské hřiště nebo vodní plocha, která bude v létě sloužit jako mlhoviště a v zimě jako kluziště.

Reklama

Starosta Prahy 9 Tomáš Portlík společně s radním Janem Poupětem symbolicky zasadili platan, který bude zdobit park Přátelství. Ten se nově rozšiřuje až ke stanici metra Střížkov. Původně stavební pozemky o rozloze skoro 24 tisíc metrů čtverečních mezi ulicemi Jiřetínská a Lovosická koupila městská část v roce 2018 s finanční podporou magistrátu od developera.

"Kde měl být veliký developerský projekt o rozsahu 60 - 80 000 metrů čtverečních, což by znamenalo celou tuto plochu. Řada našich kolegů ale nevěřila, že se to podaří dotáhnout. To co se tady děje je v podstatě splnění snů. Slíbili jsme, že prodloužíme park Přátelství, letos v tom budeme pokračovat a dokončíme to příští rok. Jedeme přesně podle projektu, který jsme projednali s obyvateli a udělali jsme na něj jednu z největších anket na území hlavního města Prahy. Dnes je to symbol určité participace a víry v to, že ne každý pozemek, který je zelený, se určí k zástavbě a sliby se musí plnit, my jsme slíbili park, tak děláme park," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9. 

"Momentálně můžete vidět částečně hotovou cestní síť, asi 300 metrů nových chodníků, které umožní občanům propojení a průchod na metro Střížkov. Pak je tu vidět nová výstavba a probíhající terénní a povrchová úprava terénu. Co se týče toho, co není vidět, tak největší část té infrastruktury je v zemi, což je kanalizační splašková síť a podobně. Ta už je hotová a zakryta," řekl Jan Poupě, radní MČ Praha 9. 

Intenzivně zde také probíhá dosadba stromů a keřů.

"Momentálně je zde vysazeno 168 stromů, to jsme sázeli v roce 2020 a 2021. Celkově bude vysazeno 265 stromů. Je tady hodně javorů, budou tady duby, lípy, jírovce, platany. Momentálně jsme vysadili 500 keřů, které oddělují parkoviště, které je u Vysočanské ulice. Bude tady samozřejmě i závlaha ke stromům, protože vedle metra Střížkov bychom chtěli vybudovat retenční nádrže," řekl Jan Poupě.

V budoucnu v parku najdou vyžití všechny generace od dětí až po seniory.

"Ty požadavky v rámci toho projednání ze strany obyvatel, aby zde byly prvky pro seniory, veliké dětské hřiště a aby zde bylo něco, co by v zimě mohlo sloužit jako kluziště, v létě jako divadlo a aby tady bylo občerstvení. V tom letošním roce připravujeme tu cestní síť a výsadbu vegetace a v tom příštím roce bychom rádi dokončili ten pomyslný amfiteátr, kluziště a bistro," řekl Tomáš Portlík. 

Kompletně by měla být nová část parku Přátelství hotová v létě příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu