• Načítám...
>

Praha 9 požaduje návrat dětí do škol

  • 21. dubna 2021,
  • 19:33,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Děti z Prahy 9 se mohou již delší dobu nechat testovat PCR testy ze slin. Projekt testování touto variantou má úspěch jak mezi dětmi, tak i rodiči a pedagogy. Na základě výsledků tohoto projektu se rozhodla Praha 9 podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení mimořádných opatření souvisejících s docházkou dětí do MŠ a ŽŠ.

Reklama

Praha 9 dlouhodobě usiluje o navrácení dětí do škol. Již v únoru proto zahájila projekt testování žáků PCR metodou ze slin.

"V rámci toho PCR testování jsme si nastavili ten pilot a systém, aby to bylo komfortní pro rodiče, pro děti, ale aby to byla schopná vyhodnotit i ta laboratoř, protože má nějakou produkci a vy to tam musíte v nějakých časech dát. To pro nás bylo zásadní a proto jsme byli mimořádně zklamáni z toho, že vláda školy zavřela, protože my jsme se připravovali a zaráželo nás, že to vláda nedělá. To bylo to, co nás k tomu vedlo," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Nevýhodou testování touto metodou je nutnost provézt test v neděli. I přesto se pro tuto variantu rozhodla většina rodičů žáků.

"Moc děkuji za podporu rodičům, protože byli ochotní přijít v neděli, což je takové dost neobvyklé. My jsme jim dali na výběr s tím, že jsme dali tři možnosti, že buď můžeme testovat děti antigenními testy pondělí a čtvrtek, jak nařizuje současné opatření a dali jsme jim možnost testovat v pondělí jak antigenním testem, tak PCR testem a pak jsme zvolili pouze PCR test v neděli. Skoro 99 % rodičů uvítalo možnost testování v neděli PCR testy ze slin," řekla Tereza Štaubrová, ředitelka ZŠ Novoborská. 

"Výhoda této formy testování je, že na rozdíl od antigenu my dokážeme určit tu mutaci. Tady už je všude ta britská, ale v případě, že by přišla brazilská nebo jihoafrická, tak my umíme touto metodou zjistit, o jakou mutaci se jedná a nebudeme muset znovu zavírat školy," řekl Tomáš Portlík. 

Na základě výsledku tohoto projektu a neúspěšné výzvě ministru zdravotnictví se rozhodla Praha 9 podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení mimořádných opatření souvisejících s docházkou dětí do MŠ a ŽŠ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu