• Načítám...
>

Vinice Máchalka slaví 25 let od svojí obnovy

  • 1. června 2021,
  • 9:21,
  • PRAHA 9,
  • Lenka Castillo

Vinice Máchalka na pražském Proseku oslaví 25. výročí. Je jednou ze čtrnácti vinic deváté městské části, kterou tamní radnice podporuje a spolupracuje s ní při organizaci různých akcí pro veřejnost. Více se o prosecké vinici dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Zhruba deset tisíc keřů na asi jednom a půl hektaru půdy - to je prosecká vinice Máchalka, která se nachází v těsné blízkosti tamní bobové dráhy. Vinice s několika odrůdami vín je jednou ze čtrnácti v deváté městské části, kterou zdejší radnice podporuje a spolupracuje s ní při organizování různých akcí. Letos vinice Máchalka slaví dvacet pět let od své obnovy.

"Ty vinice tady byly celou dobu, pak nějakým způsobem zanikly a jsem rád, že se to obnovilo před 25 lety, MČ Praha 9 to podporuje, protože se snaží o to, aby se ta tradice vinařství udržela. Myslím si, že vína jsou rok od roku lepší," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

To nám potvrdil i správce vinohradu a zároveň předseda Vinařského družstva sv. Václav pan Pokorný. A tady je výčet odrůd, které se zde pěstují. 

"Muškát moravský, Müller Thurgau, rýnský Ryzlink, Rulandské bílé. Potom pod námi jsou ještě červené odrůdy Svatovavřinecké, Rulandské modré a Modrý Portugal," řekl Oldřich Pokorný, předseda Vinařského družstva sv. Václav.

Své místo zde má i Chardonnay. O hrozny ve vinohradě i celou vinici se stará zhruba deset lidí. Samotné víno pak ale vzniká mimo Prahu. Ochutnat je zde však můžete.

"Víno pro nás vyrábí pan David Chocholatý, což je taková malá vesnička před Mělníkem, která má krásný český název Kly," řekl Oldřich Pokorný, předseda Vinařského družstva sv. Václav.

Máte-li chuť poznat zdejší vína, můžete se zastavit ve středu, čtvrtek nebo v pátek a ochutnat třeba toto Rulandské bílé. 

Další akce pro veřejnost připravují vinaři s radnicí. Některé z nich by mohly být součástí tradičního vinobraní.  

"Jestli covid dovolí, tak budeme slavit 30. přeloženou Svatováclavskou pouť, ta měla být loni a ta je spojená právě s vinobraním. Vinaři tam ukazují různé tradice, vinařské zavírání hory, otevírání hory a povídají o tom, jak to vlastně v těch vinicích v Praze bylo, protože Praha byla obklopena vinicemi. Nejsou to jen Vysočany, Vinohrady, ale i spousta dalších a my máme viniční tratě ve znaku," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Vinici Máchalka založilo 18. června roku 1996 šest lidí. Dnes díky nim, jejím pokračovatelům a všem, kteří se o ni starají, má každoročně bohatou úrodu.   

"Tehdy se sešlo těch 6 lidí a podepsali se pod zakládající listinu Vinařského družstva sv. Václav. Já jim za to děkuji," řekl Oldřich Pokorný, předseda Vinařského družstva sv. Václav.

A my také.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu