• Načítám...
>

Galerie 9 hostí sochařskou výstavu Malý formát

  • 3. srpna 2021,
  • 15:59,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Galerie 9, v pražské Libni, představuje další zajímavou výstavu. Galerie, která se nachází přímo v budově radnice městské části, bude až do devátého září vystavovat díla sochařských mistrů. Čtyřiadvacet umělců tvoří pod Spolkem sochařů ČR a v Galerii 9 budou vystavovat vůbec poprvé. Jaká díla představí veřejnosti, z jakých materiálů tvořili a v čem je právě Galerie 9 specifická, to se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Za doprovodu houslového virtuóza Jaroslava Svěceného, začala výstava z dílny Spolku sochařů České republiky v libeňské Galerii 9. Vybraní umělci představí návštěvníkům galerie díla nejrůznějších tvarů, barev i materiálů. 

"Tady máme jak menší plastiky i skulptury, tak jsou tady i reliéfy. Je tady mnoho grafických děl i dokonce nějaké malby. Takže je to trošičku taková jakoby všehochuť," uvedla  Marie Šeborová - místopředsedkyně Spolku sochařů ČR.

Výstava nese název Malý formát a právě rozměr 50 centimetrů, byl jediným omezením, se kterým se museli umělci vyrovnat. Jinak opravdu mohli dát prostor své fantazii a tvořit i z takových materiálů jako je například Ytong, který se používá hlavně ve stavebnictví. 

"Ytong je měkký, velice dobře se s ním pracuje. Je tvárný a přitom poměrně trvanlivý. Myslím, že se s ním dělá daleko lépe než s pískovcem, který se opravdu drolí při opracovávání. A myslím, že se velice dobře i barví, což je vidět právě na té vystavené soše," upozornila Eva Kořánová - kurátorka Galerie 9.

Galerie 9 se netají tím, že ráda dává prostor nejrůznějším spolkům. Spolek sochařů se tu ale představil vůbec poprvé, a to právě díky podpoře městské části, pod jejíž křídla galerie spadá.

"Najdete zde čtyřiadvacet sochařů a jejich různá díla na relativně komorním prostoru a každý si může ochutnat prostě ten kus svého, oblíbeného sochařství. A myslím si, že se to podařilo a všechny bych sem pozval," konstatoval Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

A prostory si pochvalují i samotní sochaři, protože Galerie 9 je poměrně členitá, což s sebou přináší jisté výhody.

"My většinou vystavujeme ve větších prostorách. Už z podstaty věci, protože naše díla jsou poměrně velká. A ten komorní prostor nám vlastně poskytuje místo, kde můžeme vystavit i věci, které většinou sochaři moc nevystavují," dodala Marie Šeborová - místopředsedkyně Spolku sochařů ČR.

Práce Spolku sochařů České republiky a výstavu s názvem Malý formát budou moci návštěvníci obdivovat až do 9. září. A my vás na ni srdečně zveme, určitě stojí za to. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu