• Načítám...
>

ZŠ Na Balabence se dočkala svého rozšíření

  • 17. srpna 2021,
  • 15:19,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Od začátku nového školního roku, mohou žáci Základní školy Na Balabence využívat novou přístavbu. MČ Praha 9 se dlouhodobě potýká s kapacitními problémy ve svých školách. Právě přístavba ZŠ Na Balabence má, spolu s dalšími projekty, tento problém vyřešit.

Reklama

Od začátku nového školního roku mohou žáci Základní školy Na Balabence využívat novou přístavbu. V té vzniklo hned několik moderních učeben.

"Já si myslím, že každý z nás je dnes rád, že se povedlo Na Balabence vybudovat šest nových, kmenových učeben a dvě odborné. Měly by v září sloužit pro Základní školu Na Balabence a měly by výrazně rozšířit kapacitu v dané škole," uvedl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

Budova ZŠ Na Balabence prochází postupnou rekonstrukcí. Ta začala již před pěti lety.

"My jsme začali vlastně první etapou, kterou byla rekonstrukce kuchyně v roce 2018. Následně se rozšířila školní jídelna a přistavil ten krček, co vidíte za mými zády. A v letošním roce se z té staré, nevyhovující tělocvičny, přebudovaly prostory na kmenové třídy. Takže suma sumárum-dva roky," popsal Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

MČ Praha 9 se dlouhodobě potýká s kapacitními problémy ve svých školách. Právě přístavba ZŠ Na Balabence má, spolu s dalšími projekty, tento problém vyřešit. Podle starosty Tomáše Portlíka se ale rozhodně nejedná o jednoduchou záležitost.

"Tak, jak tady sami vidíte za mými zády, není to nic jednoduchého, protože jen příprava Balabenky trvala více než dva roky. A samozřejmě tím, že jsme přesunuli starou tělocvičnu a budeme budovat novou tělocvičnu, tak zabrala i spostu finančních prostředků. A samozřejmě je potřeba k tomu připomenout, že dva nové pavilony jsme už v roce 2018 dokončili. A když sečtete ty dva nové pavilony, tak vám to dá dohromady jednu celou základní školu, kde prostřednictvím Špitálské a prostřednictvím Novoborské jsme vlastně vytvořili místa pro sedm set dětí.  Vedle toho připravujeme nový projekt. Už začal. Byla zahájena stavba nové Základní školy U Elektry," doplnil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Nová Základní a Mateřská škola U Elektry by měla být hotova do dvou let. Náklady na její stavbu by se měly vyšplhat na více než 400 miliónů korun. Finančně proto bude městské části vypomáhat i hlavní město.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu