• Načítám...
>

Ve Vysočanech vznikne nové centrum Prahy 9

  • 20. října 2021,
  • 8:29,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Praha 9 chystá vytvořit z okolí O2 arény nové, živé centrum Vysočan. Jedinečnou příležitost vidí v prostorách, kde momentálně stojí několik brownfieldů. Nový domov by zde v budoucnu mohlo najít až 7 tisíc lidí.

Reklama

Tři a půl tisíce bytů, obchody, škola a jedinečný bulvár, který nové centrum Vysočan propojí s multiarénou, obchodním centrem i se stanicí metra Českomoravská. To jsou plány městské části Praha 9. 

"Je to výsledek nějaké nedávné historie, kdy v rámci toho území Prahy 9, zejména v těch bývalých brownfieldech, jak se rozparcelovalo vlastnictví. Každý investor, developer se tam snaží postavit maximum té plochy a my vlastně nemáme moc možností, jak to ovlivnit. A pak vzniká taková, jakoby postmoderna, se kterou ne vždy a ne všichni jsme spokojeni. Tak víme, že  pokud chceme vytvořit lokální centrum, pokud chceme Praze 9 udělat to zrcadlo centra, nadělit jí něco moderního, nového a pokud to chceme ovlivnit, tak se musíme stát mnohem více dominantním hráčem, než v rámci toho, že jsme se prostě pohybovali v území, které bylo prostě rozdáno. Toto území je centrem přeměny už od roku 2004, když se vybudovala O2 aréna. A pokud bychom do toho nesáhli, pokud bychom se nesnažili to ovlivnit, tak by to bylo takové to disperzní město, kde existuje několik různých baráků, ale nevzniká to přirozené centrum," vysvětlil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

První vlaštovky nové čtvrti tvoří nejen O2 arena, ale také vedle ní stojící kancelářská budova a hotel. Zbytek čtvrtě by měl nahradit dnes nevyužívané tovární haly. Ty má v plánu devátá městská část. Plán má ale také pro případ, že pozemky získá soukromý developer.    

"To znamená kdokoli jiný, i kdyby to koupil někdo jiný, než Praha 9, aby věděl s čím může počítat, co budemem preferovat, co naopak nechceme. Aby to bylo jasné. Ale myslím si, protože to Američané chtějí prodat relativně rychle, tak si myslím, že nový vlastník by mohl být zřejmý do konce roku," doplnil Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

"Co je asi důležité, že ta územní studie, z dnešní plochy, která je zastavěna z více než padesáti procent, přetváří na nové město krátkých vzdáleností. To je takové město, kde najdete veškeré služby, veškerou práci, ale i relax zhruba do patnácti minut kolem sebe. Navazuje na to, co už bylo vytvořeno okolo, ale ta forma je taková, že vlastně uvolňuje veřejný prostor, kultivuje veřejný prostor. A ta zastavěná plocha samotná by měla reperezentovat něco málo přes třicet procent," popsal Eduard Forejt, poradce MČ Praha 9 pro koupi pozemků.

Při vzniku návrhu se autoři inspirovali třeba Hamburkem či italským Milánem. Zároveň nová čtvrť naváže na průmyslovou tradici oblasti. 

"Já si myslím, že máme unikátní příležitost budovat městskou čtvrť jako hodně přirozeným způsobem tak, aby byla hodně přirozeně hezká i pro lidi, kteří tady budou chtít bydlet. A když bych to chtěl říci velmi zjednodušeně, dostáváme zde služby, bydlení, nádherný veřejný prostor. A vlastně je tady fantastické dopravní spojení. Tak to vidíme jako velkou přednost celého toho místa a té přetvorby toho brownfieldu," doplnil Jiří Řezák. architekt Qarta Architektura.

Návrh počítá také s přeměnou stanice metra i s přilehlým autobusovým nádražím. Této přestavby se obyvatelé a cestující dočkají již brzy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu