• Načítám...
>

Praha 9 se dohodla na spolupráci s kbelskými hasiči

  • 20. října 2021,
  • 10:07,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

Městská část Praha 9 uzavřela, v září roku 2020, s městskou částí Praha 19 dohodu o spolupráci k poskytování služeb Jednotkou sboru dobrovolných hasičů Kbely. Jedná se o události, jakými jsou například požáry, ale i dopravní nehody či povodně. Právě pro případ povodní zakoupila městská část protipovodňové vaky. Jejich instalaci si hasiči vyzkoušeli přímo na místě, které by v případě velké vody bylo v Praze 9 jedno z nejvíce zasažených.

Reklama

V Praze 9 proběhl nácvik výstavby protipovodňových vaků. Městská část tak reaguje na událost z června roku 2013, kdy se korytem říčky Rokytky prohnala velká voda.

"Před osmi lety, v těchto místech, byla velká povodeň. Malé toky Botič, Rokytka se rozvodnily. Městská část Praha 9 následně zakoupila protipovodňové vaky, ale neměli jsme tu sílu, kdo by to dělal. Takže máme od letoška konečně smlouvu s dobrovolnými hasiči z městské části Praha 19 -Kbely. A dnes jsme tady poprvé, abychom s našimi přáteli z řad kbelských dobrovolných hasičů vyzkoušeli, jak se vlastně protipovodňové vaky plní, a jak se tady budou umísťovat kdyby, nedejbože zase došlo k nějakým těmto problémům a musela se tady řešit ta ochrana těch domů tady," vysvětlil Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

"V současné době zkoušíme napustit protipovodňové vaky, které se napouští vodou tak, aby zabránily přístupu vody do těchto objektů. Celkem jich je dvanáct. Celková délka, v tom  případě, je sto dvacet metrů. A pokud by hrozila povodeň, tak vlastně se tady sestaví taková řada těch vaků, napustí se vodou a tím se zabrání tomu ohrožení těch domů tady," popsal Leoš Biskup, velitel JSDH Kbely.

Tyto vaky nahrazují protipovodňové zábrany, které hasiči, v případě potřeby, staví v centru Prahy.

"Ovšem tady do těch míst by se jednak blbě dovážely. A toto je, podle mě, možná i rychlejší na napuštění tou vodou, protože vody při povodni je všude dost, takže napustit ten vak je poměrně rychlejší, než to stavět z těch hliníkových profilů. V podstatě se dá říci, že na to postavení je potřeba těch lidí více, protože pak při tom čerpání a plnění těch vaků v podstatě u jednoho čerpadla stačí dva lidé. Když těch čerpadel bude více, naplní se to samozřejmě mnohem rychleji," upozornil Leoš Biskup, velitel JSDH Kbely.

Městská část plánuje, spolu s hasiči, toto cvičení pravidelně opakovat, aby Jednotka dobrovolných hasičů Kbely byla v případě, že by se opakovala situace z roku 2013, připravena ochránit obyvatele v okolí Rokytky a jejich majetek.

"Samozřejmě ty vaky je potřeba občas rozvinout a napustit. Takže jsme to dělali sami, nebo s naší zahradnickou firmou.  Je teď třeba, aby si hasiči na ten úsek zvykli. Ze Kbel je to sem kousek, takže věřím, že už nenastane ta situace, co nastala v roce 2013, kdy jsme tady vlastně byli ponecháni úplně sami, bez jakékoli pomoci, protože panoval po celé Praze chaos a hasiči jezdili různě po Vltavě, kde ani nebyli potřeba," doplnil Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Dohoda o spolupráci mezi Prahou 9 a Prahou 19 znamená, pro kbelské hasiče mimo jiné, také například výjezdy k požárům či dopravním nehodám, ale také účast na protipožární preventivní činnosti v oblasti ochrany obyvatel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu