• Načítám...
>

Galerie 9 ukázala krásu Srí Lanky

  • 22. října 2021,
  • 12:32,
  • PRAHA 9,
  • Jaroslav Šetlík

V Galerii 9 si přišli na své všichni milovníci Srí Lanky. Právě této zemi patřila výstava, jejíž součástí byl i doprovodný program. Návštěvníci tak mohli například ochutnat několik druhů čajů.

Reklama

Srí Lanku každoročně navštíví až dvacet tisíc Čechů. Krásy tohoto místa mohli, prostřednictvím výstavy fotografií v Galerii 9, obdivovat nejen obyvatelé deváté městské části.

"Skloubí se tady jednak Chráníme mořské želvy, to je aktivita paní Hany Svobodové, která se snaží chránit mořské želvy na Srí Lance. Druhá část výstavy jsou fotografie Jaroslava Kňapa. Ty jsou z roku 2005. Těsně po tsunami tam přijel a pořídil sérii dvaceti šesti fotografií," uvedl Marek Němec, honorární konzul pro Srí Lanku v ČR.

"My se v Galerii 9 snažíme občas nedělat jenom umění, nejenom obrazy. A když tak se s někým někde seznámíme, potkáme, třeba i při Barevné devítce, tak zkusíme prezentovat i tu zemi. Už tady v minulosti byl Pakistán, teď je tady Srí Lanka a věřím, že v budoucnosti tady budou některé další, zajímavé destinace, které přiblíží našim obyvatelům, kam třeba mohou jet na dovolenou, nebo alespoň o tom snít a podívat se tady na obrázky. Možná by si ta výstava zasloužila být tady trošku déle, ale i pan honorární konzul Marek Němec odlétá na Srí Lanku, takže už by se tomu také nemohl věnovat. Takže třeba někdy, zase někdy za pár let, si to zopakujeme," uvedl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Součástí čtrnáct dní trvají expozice byla také série doprovodného programu. Návštěvníci tak mohli zavítat na cestovatelskou přednášku nebo na vyprávění o ceylonském čaji, kdy navazovala jeho následná degustace.

"Žiji v Čechách pět let a tři roky se věnuji firmě, jejíž poselstvím je vybírat ty nejlepší možné čajové lístky a dovézt je co nejrychleji sem do České republiky, aby byly v co nejlepší kvalitě. Dal jsem si za své poselství nikdy neslevit z kvality fantastických ceylonských čajů a dneska mají lidé možnost tyto čaje ochutnat," vysvětlil Savindoo Jayasooriya, dovozce čajů.

Srí Lanka není ale určena pouze pro milovníky čaje. Proč bychom tedy do této země měli zavítat?

"Skvělé pláže, pohostinné obyvatelstvo, zajímavá kuchyně, atraktivní čajové plantáže. A hlavně pohostinní lidé, takže všichni cestovatelé jsou vítáni," upozornil Marek Němec, honorární konzul pro Srí Lanku v ČR.

Kromě toho je tu k vidění i osm historických a přírodních památek, z nichž některé jsou staré téměř 3000 let a jsou na seznamu UNESCO.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu