• Načítám...
>

V Galerii 9 vystavoval svá díla malíř Jaroslav Alt

  • 4. listopadu 2021,
  • 15:18,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

V Galerii 9 se střídá jedna výstava za druhou. Tentokrát se podíváme na obzory a údolí, které v podání výtvarníka Jaroslava Alta byly vystaveny na podzim roku 2021.

Reklama

Obzory a údolí, tak se jmenuje výstava, která začátkem podzimu proběhla v Galerii 9. Svá díla zde vystavoval akademický malíř Jaroslav Alt. Věnuje se malbě, grafice i kresbě. Do roku 2012 také restauroval umělecká díla, dnes už jen tvoří ta svá. A pro inspiraci nemusí chodit daleko, stačí vykouknout z okna. 

"Téma jsem v podstatě zúžil na obzory a na údolí, je to vlastně takové moje údolí. Je to ústřední téma, se kterým pracuji už několik let a tím, jak bydlím na vesnici, ateliér mám v takovém krásném údolí, tak to tam mám v podstatě obojí. Obzor, oblohu na jedné straně a údolí, ve kterém se pohybuji, na straně druhé," řekl Jaroslav Alt, výtvarník. 

Sám autor, který vystavoval svá díla třeba i ve Španělsku, Japonsku či Spojených státech, je k sobě ale velmi kritický. 

"Sám pro sebe si to rozděluji na věci, kde jsem se úplně netrefil a kde jsem se možná trošku trefil, takže bych řekl, že tohle je takový nejsilnější a nechci říct že dobře zpracovaný, ale nejsem s tím úplně nespokojený," řekl Jaroslav Alt.

"Nejdůležitější věc je, že věci, které člověku zevšedněly, západ slunce, východ, krajina bez lidí, nic na první pohled poutavého, jsou ve skutečnosti ta nejpoutavější věc. Jako kdybyste měli vězení a v něm okno a v tom okně by bylo právě jen to nebe. Vy zkoumáte a koukáte se školenou rukou restaurátora, který seknul s restaurováním a přešel na vlastní tvorbu, tak to bych řekl, že je takový klíč k tomu, co se tu vystavuje," řekl David Bartoň, kunsthistorik. 

V budově staré radnice Prahy 9 ve Vysočanech nevystavuje autor poprvé. 

"MČ Praha 9 zdarma tyto prostory pronajímá. V rámci Galerie 9 jsme rádi, že pan akademický malíř Jaroslav Alt je zde už popáté, poprvé to bylo v roce 1995. Je vidět, že je ta spolupráce úspěšná a výstava se snad bude líbit," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

A vzhledem k tomu, že mistr spolupracuje s Městkou částí již léta, další výstava na sebe nenechá dlouho čekat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu