• Načítám...
>

Děti z MŠ Kytlická spolupracují s kamarády v cizině

  • 24. února 2022,
  • 18:24,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Děti po celém světě jsou různé. Ale přesto mají tolik společného. Všechny se chtějí bavit, poznávat, objevovat nové věci a zážitky a sdílet svou radost s ostatními kamarády. V MŠ Kytlická v Praze 9 to moc dobře vědí. Ale dělat tohle všechno pouze v rámci jedné školky pro ně bylo málo a tak se v rámci platformy e-Twinning propojili i s ostatními školkami, tentokrát v zahraničí, aby se podívali, jak se mají děti i jinde ve světě. A tak vznikla jedna krásná spolupráce, ze které teď těží jak učitelé, tak hlavně děti. Jak to funguje v praxi Vám ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Mateřská škola Kytlická v Praze 9 je jednou z nejaktivnějších v Česku a neustále vymýšlí něco nového. Když se dozvěděli o platformě e-Twinning, která umožňuje navázat spolupráci s dalšími školkami v různých evropských zemích, neváhali ani vteřinu a s nadšením se do toho pustili.

"Iniciativa e-Twinning dává rámec mezinárodnímu vzdělávání, kdy probíhají mezinárodní projekty mezi mateřskými, základními a středními školami, mezi státy, které jsou v EU a potom ještě dalšími státy," řekla Kateřina Navarová - ředitelka MŠ Kytlická.

Děti se tak díky online prostředí seznámí s jinými evropskými státy a poznají různé kultury. Dále získají kladný vztah ke vzdělávání a výuce cizích jazyků. Učitelé mohou pro změnu kariérně růst nebo navázat nové kontakty.

"Zapojili jsme se do jednoho projektu, kdy jsme spolupracovali s 24 evropskými školami, kdy se děti seznámily s těmi jednotlivými státy, s jejich mateřským jazykem, vyměnili jsme si vánoční přání, učili jsme se orientovat na mapě," řekla Kateřina Navarová - ředitelka MŠ Kytlická.

Ani v letošním roce neusínají na vavřínech a hned se pustili do další práce, která se tentokrát bude týkat peněz.

"Jmenuje se Money, money, money a v podstatě děti zde plní každý týden dva úkoly, spolupracujeme zde s Poláky a se Slováky, je to tedy slovansky zaměřený projekt, tentokrát to nemáme v anglickém jazyce a ty děti za ty úkoly získávají e-twinningové penízky, které si samy navrhly," řekla Kateřina Navarová - ředitelka MŠ Kytlická.

S platformou e-Twinningu a projekty spojenými s prostorem virtuální reality vydatně pomáhá i městská část Praha 9.

"My vyvíjíme tu podporu v oblasti materiální, to znamená, že školka má připojení k internetu, rozvedený internet po celé školce a samozřejmě i výpočetní techniku, kterou jsme financovali my jako Praha 9," řekl Zdeněk Davídek - radní MČ Praha 9.

V Mateřské škole Kytlická mají s touto platformou skvělé zkušenosti a tak devátá městská část přemýšlí, že by e-Twinning rozšířila i na další zařízení.

"Vedeme o tom diskuze mezi vedeními jednotlivých škol, jak to optimálně implementovat. Já jsem samozřejmě příznivcem pozitivní deviace, to znamená někde to zkusit a musí k tomu být vždy na druhé straně lidé, kteří to chtějí dělat a ne, že jim to někdo nařídí," řekl Zdeněk Davídek - radní MČ Praha 9.

Moderní metody baví jak děti, tak i učitele, kteří mohou nadále zlepšovat své dovednosti a učit se novým věcem, které pak dětem předají.

"Určitě mi to pomohlo ve výuce s dětmi, otevřelo mi to nové možnosti, objevila jsem své nové schopnosti a hlavně i při distanční výuce," řekla Jana Barcalová - učitelka MŠ Kytlická.

Hlavně u mateřských škol má e-Twinning obrovský význam v tom, že dětem pomáhá rozvíjet vzájemnou spolupráci, zdokonalovat komunikaci a lépe je tak připravit na onen velký den, kdy vymění mateřskou školu za tu základní. A to v mateřské škole Kytlická zvládají na jedničku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu