• Načítám...
>

Praha 9 zřizuje ubytování pro imigranty z Ukrajiny

  • 10. března 2022,
  • 11:14,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhá i radnice Prahy 9. Ta nabízí k ubytování nevyužívanou stavbu, kde provizorně vytvořila přes 20 místností hlavně pro ženy s dětmi. Do materiální sbírky se ale zapojily i desítky devítkových obyvatel.

Reklama

28 místností se sociálním zařízením a dvěma kuchyňkami momentálně vzniká v nevyužívané budově u Poděbradské ulice v Praze 9. Tento prostor bude sloužit ukrajinským uprchlíkům hledajícím azyl. S budováním a úklidem prostoru pomáhají i dobrovolníci z řad občanů Prahy 9.

"Přišlo už asi v souhrnu 100 lidí, chodí s malými dětmi, pomáhají, co se jim řekne. My jsme to potřebovali vyčistit, protože tento objekt se 5 let nevyužívá, my jsme ho dostali asi před měsícem, takže jsme ho převzali, nyní se tedy vykopnou ty dveře, koupili jsme nové, všechno musíme pečlivě vyčistit, radiátory, aby nikde nebyl prach, malujeme tu, vyměňujeme záchodové mísy, těch je 5, sprchy jsou vyčištěné, tam akorát vyměníme hlavice," řekl Leoš Toman, tajemník úřadu Městské části Praha 9.

S vybavením provizorního ubytování pomáhají nejen dobrovolníci, ale i nadnárodní korporace. Nabídku na poskytnutí nábytku dal deváté městské části známý švédský výrobce, pomáhají ale i lokální firmy z Prahy 9. 

"Městská část Praha 9 prakticky hned od prvního dne konfliktu začala organizovat ubytování uprchlíků, vyčlenili jsme prostory, kde nám dobrovolníci, ale i firmy a kde kdo přiváží potřebný materiál, abychom mohli dovybavit ty ubytovny," řekl Jiří Janák, radní MČ Praha 9.

Materiální pomoc sem do bývalého areálu pošty v Poděbradské ulici můžete přivézt i vy. Otevřeno je od pondělí do pátku od 3 do 6, v sobotu pak od 9 do 12 hodin. 

"Jedná se především, jak tady za mnou můžete vidět, o matrace, postele, ložní povlečení, ručníky, ale vybíráme i talíře, příbory, hrníčky, ledničky a tak dále," řekl Jiří Janák.  

Praha 9 také plánuje vyčlenit některé obecní byty pro rodiny ukrajinských uprchlíků a zajistit jim místa v mateřských a základních školách.

"My na Praze 9 organizujeme různé akce, v sobotu jsme měli charitativní koncert, na kterém jsme vybrali peníze, takže musím říci, že celý úřad, celé vedení se zapojilo velice intenzivně. Každý jsme si rozdělili jednotlivé sekce a od prvního dne pořádáme sbírky, zajišťujeme ubytování, naše oddělení sociální péče komunikuje opakovaně na místech, kde je máme ubytované, aby věděli, kde si mají vybavit doklady, kde si mohou zajistit hmotné dávky," řekl Jiří Janák. 

Devátá městská část je připravena přijmout až 200 ukrajinských občanů, kteří budou potřebovat ubytování. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu