• Načítám...
>

Klíčovské sady v Praze 9 se dočkají revitalizace

  • 27. dubna 2022,
  • 8:51,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Klíčovské sady a lesopark Klíčov v Praze 9 už delší dobu volají po důkladné revitalizaci. Aby tato na zeleň bohatá oblast mohla občanům sloužit jako příjemné místo k odpočinku, je třeba v ní provést řadu změn. Městská část se proto v následujících měsících bude scházet s obyvateli devítky a diskutovat s nimi nad budoucí podobou parku. Celkem takových setkání proběhne třináct. My jsme už teď zjišťovali, jaká přání občané mají a jaké plány má městská část.

Reklama

Klíčovské sady a lesopark Klíčov představují pro obyvatele Prahy 9 bohatý kout zeleně a možnost na chvíli uniknout před ruchem velkoměsta, ale zároveň být téměř v jeho srdci. Moderní doba si ale žádá určité změny a úpravy a právě o nich přišli zástupci městské části Praha 9 diskutovat s občany, aby jim představili své plány a zároveň od nich získali zpětnou vazbu a nové podněty.

"Otázka bude, jak upevníme pochozí cesty, jak do toho dáme nějaké nové prvky, ale myslím si, že podstatu nebo charakter toho parku bych neměnil, stejně jako charakter Klíčovských sadů, které už jsou v podstatě na Praze 9 po desetiletí," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Debaty o možných úpravách jsou zatím teprve na začátku. O to plodnější ale byla komunikace s občany, kteří přišli hned s několika návrhy.

anketa

A právě problém s kriminalitou a její snížení je jedním z bodů, který si městská část v rámci svých plánů vytyčila. Problematická místa má dobře vytipovaná.

"Je to Bohušovická, je to Továrna 70, je to park Srdce v části, kam nedohlíží veřejnost a je to část parku Podviní, kde se pravidelně slézají určité skupiny lidí, které tam dělají neplechu, nepořádek, my po nich každé ráno uklízíme a snažíme se odstraňovat příčiny toho, proč se tam ti lidé scházejí nebo proč tam ten nepořádek vzniká. Ne vždy se nám to podaří," řekl Tomáš Portlík. 

Při podobných úpravách se ale jistě mnozí obávají, že dojde ke kácení hned několika stromů, kterých není ve městě nikdy dost. Tady ale může městská část všechny uklidnit. S kácením se nepočítá, naopak je v plánu zeleň dále rozvíjet a pracovat na vytvoření prostupu jednotlivých území.

"Teď jsme tady v Klíčovské aleji a nedaleko je Klíčovský sad, což je další velká zelená plocha, nemáme vyřešené bezpečné prostupy, protože tady vede veliká komunikace. Přechod a podobné věci by zklidnily ten průchod a občané by mohli využívat obě dvě tyto zelené lokality," řekl Jan Poupě, radní MČ Praha 9.

Podobných setkání s občany proběhne v rámci dubna, května a června celkem 13. Na jaře roku 2023 by měl být pak zveřejněn návrh projektu se zapracovanými podněty. Nechme se tedy překvapit, jakých změn se Klíčovské sady a lesopark dočkají. Potenciál mají totiž obrovský. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu