• Načítám...
>

Na Proseku proběhl již 14. ročník akce Mikroklima

  • 26. května 2022,
  • 16:55,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

Po covidové pauze se do parku Přátelství vrátila akce Mikroklima. Ta si každoročně klade za cíl upozornit veřejnost na ochranu životního prostředí a třeba i ohleduplnost řidičů na silnici. Návštěvníci se mohli setkat i s řadou zajímavých zvířat.

Reklama

Letos se již počtrnácté konala v parku Přátelství na Proseku akce Mikroklima. Ta je zaměřena na ekologii, ochranu životního prostředí i bezpečnou a šetrnou dopravu. Právě osvěta o bezpečnosti v provozu byla navíc spojená s oslavou Světového dne životního prostředí.

"Tato akce je tady etablovaná od roku 2003, tentokrát je to čtrnáctý ročník, samozřejmě i s tou covidovou pauzou. Myslíme, že tato akce byla extrémně oblíbená, takže pro nás to není nějaké velké překvapení, protože ten projekt je koncipovaný pro školní děti a pro mládež. Já bych chtěl ještě poděkovat všem, kteří se toho zúčastnili, ať už to jsou Lesy hl. m. Prahy, Pražské služby, různé společnosti, které se věnují třídění odpadu, i městská policie, která předvádí koně. Je tady samozřejmě bohatý doprovodný program," řekl Jan Poupě, radní MČ Praha 9.

Na akci tradičně nechyběla ani záchranná stanice Penthea, která na ukázku přivezla několik ptáků. Třeba tuto Helenku.

"Každý rok nás zvou na toto Mikroklima, abychom ukázali návštěvníkům dravce a sovy zblízka, protože ne vždy jsou schopni je nějak vidět. Snažíme se vysvětlit samozřejmě i ty vztahy, proč jsou lovci v přírodě, ukážu jim, jak to lítá, dokonce si vyzkouší, jak přistanou na ruku, dozví se tady zajímavosti z života, takže je to takové příjemné zpestření Mikroklima 2022," řekl Petr Kolomazník, ředitel Záchranné stanice Penthea.

"Teď máte na ruce jakého ptáka?"

"Toto je káně Harrisova, to je druh ze severní Ameriky, ale je to takový vynikající druh pro tyto ukázky. Velmi dobře se cvičí, ochotně létá ke každému jedinci, k nám i k cizím lidem, takže se s nimi velmi dobře pracuje. Káně jsou na každých ukázkách, bez nich by ukázky nebyly ukázkami," řekl Petr Kolomazník, ředitel Záchranné stanice Penthea.

Na akci byly celkem čtyři desítky stanovišť. Návštěvníci si mohli vyzkoušet stát se ošetřovatelem v záchranné stanici, správně vytřídit odpad či třeba práci s hospodářskými zvířaty. Dopolední program byl určen pro školáky, odpolední zase pro rodiny s dětmi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu