• Načítám...
>

V Praze dostavují základní školu s kampusem

  • 25. března 2023,
  • 15:41,
  • PRAHA 9,
  • Ladislav Jakub

Dělníci v Praze 9 dokončují stavbu nejnovější základní a mateřské školy v Praze. Celých třicet let se v hlavním městě žádná nová nepostavila. A školáci z Vysočan a blízkého okolí se můžou těšit například na hřiště na střeše a učitelé zase na garáže pro svá auta a všichni dohromady na kampus podobný těm na vysokých školách. Do kolaudace už zbývají jen poslední týdny.

Reklama

V červnu a v září bude v Praze velká sláva. Při té první v metropoli otevřou po desítkách let novou školu a při té druhé se tu začne vyučovat. Jde o moderní školské zařízení na křižovatce ulic U Elektry a Sousedíkova ve Vysočanech. 

"Ona je vlastně v těch číslovaných městských částech v Praze jediná," chlubí se starosta Prahy 9, Tomáš Portlík. 

A platí pro ní jen samá nej. Při současném nedostatku prostor dokázali na radnici vymyslet, jak na malý prostor dostat všechno včetně hřiště na střeše. 

"Když jsme s tou školou začínali, tak jsme začínali na velmi malém pozemku. A v té škole pro 750 dětí jsme museli mít úplně všechno. Jak ale udělat třeba hřiště, když nemáte pozemek. Tak jsme museli vymýšlet a měli jsme strašně šikovné projektanty, tak jsme nakonec to hřiště udělali na střeše, jak je v sousední Poděbradské ulici teď moderní. Využili jsme tak každého metru čtverečního. A tak se moc těším, až budeme dělat den otevřených dveří, aby každý viděl tu fantastickou práci těch projektantů, kteří to vtěsnali na tak malý prostor. A pro tak velkou školu se tak podařilo najít a zařídit všechno, co škola potřebuje," dodal starosta deváté pražské městské části. 

Ve finále stála škola zhruba 660 až 690 tisíc na žáka, a to je podle starosty Tomáše Portlíka zhruba o 300 tisíc míň, než jsou průměrné ceny v okolí. 

"Tak celkově to bude stát včetně daně z přidané hodnoty 520 milionů korun. Ale ještě budeme dokupovat nábytek, vybavení a školní lavice a také kuchyni, takže to naroste o zhruba nějakých 60 milionů, a to na celkových 580 milionů. Ale myslím, že v době, kdy se stejně velká škola staví za miliardu, tak v našem případě je to zhruba 400 milionů korun ušetřených peněz," zmínil starosta Portlík. 

A také doplnil, kdo to zaplatí. 

"Tak polovina do této chvíle šla z našeho rozpočtu a polovina půjde z rozpočtu hlavního města Prahy. Ale tady si myslím, že by hlavní město Praha mělo přitlačit mnohem více, protože Praha 9 odsvěřila v minulosti základní školy, kde jsou dnes střední školy a myslím si, že v tomto směru má hlavní město Praha vůči Praze 9 významný dluh," posteskl si Portlík. 

Dalším bonusem této nejnovější základní školy v hlavním městě budou garáže pro učitele. 

"Myslím si, že ta škola splňuje stavební požadavky 21. století. Máme tady mimochodem i ty garáže pro auta. Nepamatuju si, že by v Praze byla škola, která by měla garáže pro auta, protože musí splňovat náročné a složité technické a stavební předpisy," připomněl Tomáš Portlík. 

A i když se to na první pohled nemusí zdát, škola se stihne otevřít v termínu. Už se rýsují učebny, ale také moderní tělocvična. A na její střeše venkovní jídelna. Hned vedle ní už poznáme i vnitřní jídelnu s kuchyní. Otevřením školy to ale nekončí, radnice deváté městské části plánuje další rozšíření školy. A to pro školní kampus známý z univerzitního prostředí. 

"Praze 9 se podařilo získat další exkluzivní pozemky v bezprostředním sousedství školy a tak se škola bude rozšiřovat. Tam bychom chtěli vybudovat takový univerzitní kampus pro základní školy. A to tak, aby tam bylo více tříd typu jazykových, technických nebo i matematických," prozradil starosta.

Škola tak svou velikostí a rozsahem má dát v budoucnu prostor pro takzvaný zdravý individualismus pro žáky, aby mohla rozvíjet jejich talent a zájem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu