• Načítám...
>

Praha 9 se pustila do velkého jarního úklidu

  • 25. března 2023,
  • 13:49,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Jaro, to je nejen období přírodního rozkvětu a příchodu teplejšího počasí, ale také pro mnohé i čas úklidu. A přesně to napadlo i vedení městské části Praha 9, která se poslední březnovou sobotu rozhodla uklidit park Na Jetelce a její bezprostřední okolí. Do úklidové akce se mohli zapojit občané devítky, kterým nabídla veškeré potřebné vybavení, tak i lidé bez domova, kteří žijí v obytných kontejnerech pod nedalekým mostem. A že bylo co uklízet! Ostatně, přesvědčte se sami v naší reportáži!

Reklama

Již potřetí se městská část Praha 9 rozhodla pustit do úklidové akce Ukliďme společně Prahu 9, která předchází velké celorepublikové akci Ukliďme Česko!

"Abychom stihli uklidit více lokalit, které třeba městská část nemá ve správě. Nikterak nechceme sabotovat Ukliďme Česko, tuto akci máme všichni rádi a samozřejmě je extrémně podporujeme, ale myslíme si, že někteří lidé by měli zájem si jít zauklízet se členy rady a podobně," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

Úklidovou misi si vzal na starost pan radní Jan Poupě, který se svým týmem vyrazil uklidit park Na Jetelce a přilehlé okolí. A že bylo co uklízet! Bohužel se totiž stále najde dost lidí, kteří si přírodu pletou s odpadkovým košem a se skládkou. 

"Nacházíme kabely, pet láhve, plechovky, samozřejmě nedopalky, spoustu igelitových tašek, oblečení a podobné věci," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

Do akce se mohli zapojit jak občané, kterým není lhostejná čistota městské části, ve které žijí, tak i lidé bez domova, o které se devítka stará a nabízí jim i možnost přístřeší v obytných kontejnerech pod Vysočanskou estakádou. Ti se pak na oplátku s chutí pustili do sběru odpadků.

"Každý k nám chodí pomáhat, i bezdomovci z Prahy 9, o které se staráme. Máme v péči zhruba 60 bezdomovců, kterým poskytujeme nějaké přístřeší a většinou nám za to uklízí své blízké okolí. Tady dole pod námi - asi 500 metrů je stanoviště dvou buněk, kde přebývají někteří bezdomovci a ti samozřejmě na tu akci přijdou také," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

Park Na Jetelce se devítka snaží udržovat, ať už je to úklidová akce tohoto typu nebo sekání trávy několikrát za rok. Do budoucna ho navíc zřejmě čekají velké změny k lepšímu.

"Myslíme si, že to je zajímavá lokalita, která není až tak využívaná, jak by si zasloužila. Myslíme si, že ten potenciál je tady ohromný a proto nedaleko odtud budujeme ještě pěší stezku, která by propojovala ulici Prosecká s Podviním, takže by se pěší dostali krásně do Podviní, do dalšího krásného parku na Praze 9," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

V parku Na Jetelce se zároveň nachází rybníček s čistou vodou, ale jinak je v dosti neutěšeném stavu. I to by se ale mohlo do budoucna změnit. 

"Ten rybníček na Proseku je ve vlastnictví Magistrátu hlavního města Prahy. Minulý rok dělali nějaké průzkumy, vypustili ho a chtěli ho zrevitalizovat. To se jim nepodařilo, byly tam nějaké stavební problémy. Mám slíbeno, že letos zase začnou a dokončí tu revitalizaci, takže doufám, že se sem zase vrátí lekníny a ten rybníček bude plnit tu funkci jako předtím," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

Akce Ukliďme společně Prahu 9 znovu ukázala, že podobné aktivity mají rozhodně smysl, protože pokud budou na světě nezodpovědní a nepořádní lidé, stále bude co uklízet. A radnice pro změnu svým občanům ukázala, že její představitelé hájí jejich zájmy nejenom při řadě důležitých jednání, ale když je třeba, neváhají si nasadit rukavice a navléct pracovní mundůr a vyrazit třeba uklízet a trochu se u toho i zašpinit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu