• Načítám...
>

Studenti z ciziny přicestovali pomoci s nemocnými a seniory

  • 18. srpna 2023,
  • 12:54,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Studenti z nejrůznějších koutů Evropy navštívili Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 15. Místním zaměstnancům tady mají 14 dní pomáhat s jejich každodenní péčí o klienty. Hlavním smyslem je při tom propojení zdravých lidí s těmi nemocnými a také prolnout starší generaci s mladými lidmi.

Reklama

Studenti z nejrůznějších koutů Evropy navštívili Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 15. Místním zaměstnancům tady mají 14 dní pomáhat s jejich každodenní péčí o klienty.

"Oni zde pracují jako pomocná síla při péči, takže pomáhají třeba s krmením nebo převlékat postele a potom se primárně věnují aktivizaci klientů, aby je socializovali, aby měli sociální kontakt, aby měli zážitky jako kdokoliv jiný," řekla Neli Jatel Závorová - vedoucí sociální pracovník.

"Je to generační setkávání mladých lidí se starými lidmi, možná je to také zdraví versus nemocní, což je takové geniální propojení a líbí se mi to, protože staří lidé potřebují tu komunikaci," řekl Pavel Pešek (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Studenti do Prahy přicestovali ze Španělska, Ukrajiny a z dalších evropských zemí. Ideou projektu tak je nejen promísit seniory s mladými lidmi, ale zároveň mezi české seniory vmísit exotickou kulturu a cizokrajné tradice. Zpestření tak přichází třeba ve formě workcampu.

"Studenti si připravili nějaké aktivity pro klienty a představují jim jejich země, jejich kultury a také, co uvařili dobrého ze svých zemí," řekla Neli Jatel Závorová - vedoucí sociální pracovník.

V dnešní době zdánlivě obyčejná věc. Pro místní klienty ale reálné spojení se světem.

"V takovýchto domovech se zvláštním režimem, kde se nyní nacházíme, je to důležité zejména proto, protože ti lidé jsou tady izolovaní pro své bezpečí a my se snažíme jim přinést ten vnější svět sem dovnitř," řekla Neli Jatel Závorová - vedoucí sociální pracovník.

"Není to jen o mně, ale je to o všech dobrovolnících, kteří pochází například ze Španělska, Německa, z různých zemí a je to o tom, že stráví čas se seniory a užijí si nějaké společné zážitky," řekla Yevheniia - studentka z Ukrajiny.

Celá akce probíhá v rámci společnosti INEX, která zařídí dopravu studentů z jejich zemí sem do Česka. Na provoz společnosti pak podle místostarosty Prahy 15 Pavla Peška radnice ročně přispěje zhruba patnáct milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu