• Načítám...
>

V UNYP Aréně se sjeli paratanečníci z celého světa

  • 9. října 2023,
  • 9:39,
  • PRAHA 9,
  • Lucie Sinková

StarDance jinak, i tak by se dala nazvat akce, kterou pořádala devátá městská část a nad níž převzal záštitu starosta této městské části Tomáš Portlík. V rámci Dance Sport International Competition se sjeli parasportovci z celého světa, aby se utkali o medailová umístění. Vrcholem soutěžních dní byla večerní část s Gala večerem.

Stáhnout video
Reklama

Tady v UNYP Aréně v Podvinném mlýně se konal Gala večer Para Dance, neboli tanec na vozíku. Dámy byly v nádherných róbách a pánové v dobře padnoucích oblecích.

Tento večer byl vyvrcholením soutěžních dní a o zajímavý úvod se postaral sám starosta deváté městské části Tomáš Portlík s tanečnicí Kristýnou Mückovou.

"Kristýna Mücková a Vítězslav Rázek mají na Praze 9 v Českolipské taneční školu, známou taneční školu a k tomu Víťovi Rázkovi jednou přišla vozíčkářka a řekla, že by chtěla také tančit, zjistil, že to existuje, že je i choreografie a že je také potřeba soutěžit, tak se rozhodl, že udělá světový pohár," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

V rámci Dance Sport international Competition se sjeli para sportovci z celého světa, aby se utkali o medailová umístění. Postupně se představili v nejrůznějších kategoriích. Například v kategorii IPC nebo Non-IPC.

"My jsme v letošním roce zkusili takovou novinku, protože po zkušenostech z minulého roku, když jsme dělali mistrovství Evropy, jsme se rozhodli tu naši soutěž otevřít i začínajícím tanečníkům, což je právě ta kategorie, kterou jste zmiňovala a nejen, že je to pro začínající tanečníky, ale je to též pro tanečnice, které třeba nenašly tanečního partnera a tančí se svou kamarádkou, takže někdy tančí dvě ženy společně," řekl Vítězslav Rázek - organizátor.

Během večera se diváci dočkali i královské disciplíny, kdy dva vozíčkáři tančili spolu.

"Jmenuje se to duo a je to taková úžasná záležitost, protože to je opravdu technicky vyspělá věc, kdy nejen, že se oni umí sami pohybovat na vozíku, ale ještě se dokáží koordinovat s druhým partnerem, takže přesně tak, jak jste zmiňovala, existuje kategorie kombi, jak my říkáme choďák s vozíčkářem, pak duo a také tančí sami. Tam máme například naší reprezentantku Marcelu Řasovou," řekl Vítězslav Rázek - organizátor.

Ta se toho večera stala mistryní republiky a za odměnu mohla zatančit ještě jeden tanec navíc jako bonus.

Na akci nemohla chybět ani několikanásobná mistryně světa Helena Kašická, která tančí od roku 2007.

"Nejdále jsem byla na Tchaj-wanu, Japonsko a Čína. Potom Evropa a další rok se chystám do Ameriky," řekla Helena Kašická - paratanečnice a mistryně světa.

Gala večer - aneb Devítka tančí opět potvrdil to, že na jednom parketu se mohou setkat tanečníci amatérští, profesionální, zdraví i hendikepovaní, mladí i senioři. Celou akci spolupořádala Praha 9.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu