• Načítám...
>

Senior akademie pomůže čelit podvodníkům

  • 9. ledna 2024,
  • 17:04,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Podvodníci v posledních letech zaplnili kyberprostor a cílí zejména na tu nejzranitelnější skupinu obyvatel, kterou jsou senioři. Městská část Praha 9 ve spolupráci s Městskou policií hlavního města Prahy proto připravila Senior akademii, cyklus čtrnácti přednášek, jejímž cílem je naučit seniory a zdravotně handicapované občany, jak předcházet trestné činnosti, jak se chovat v krizových situacích, kde hledat pomoc a podobně. Po skončení navíc dostanou předměty k zabezpečení bytu nebo domu, osobní alarm a informační materiály, které jim pomohou se na podvodníky lépe připravit.

Reklama

Městská část Praha 9 se dohodla s Městskou policií hlavního města Prahy na otevření Senior akademie, která zahrnuje cyklus vzdělávacích programů prevence kriminality zaměřených na informování těch dříve narozených, kteří patří ke zranitelnější části naší společnosti.

"Podle informací, co máme ze státní policie, tak obrovsky narůstá to nebezpečí v tom kyberprostoru, různé podvody typu 'babičko pošlete peníze, vyhrála jste', ale už se vydávají i za banky, dokonce i za policii, spousta těch věcí a lidí přichází o úspory, takže v tom je ta zranitelnost největší a chceme se na to zaměřit," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Řada přednášek na konkrétní témata se vztahuje k ochraně života, zdraví a majetku před kriminalitou, a to moderní alternativní metodou na principu univerzity třetího věku. Navazuje na projekty, které realizovala devítková radnice spolu s Městskou policií Praha už před několika lety.

"Snažíme se jim říci aktuální informace o tom, jak se chovat při styku s cizími neznámými lidmi, jak se pohybovat i v kyberprostoru, protože tato problematika je v současné době velice aktuální a samozřejmě se budeme zaobírat i takovými tématy, jako jsou kapesní krádeže a klasické podvody," řekla Lenka Hofmanová - Oddělení prevence Městské policie hl. m. Prahy.

Cílem akademie je naučit seniory a zdravotně handicapované občany, jak předcházet trestné činnosti, jak se chovat v krizových situacích, kde hledat pomoc a podobně.

"V současné době klesla klasická kriminalita majetková, to znamená, že senioři se až tak nestávají obětí podvodů těch kapsářů, ale spíše právě v tom elektronickém světě a je to dobou, kdy senioři používají chytré technologie, chytré telefony, pohybují se na internetu," řekla Lenka Hofmanová - Oddělení prevence Městské policie hl. m. Prahy.

Senioři už jsou zkrátka často poměrně dobře obeznámeni s moderními technologiemi. Na internetu komunikují, nakupují i prodávají věci. Šance, že naletí nějakému podvodníkovi, je tak vysoká. Podvodníci jsou totiž poměrně vychytralí a vydávají se například za falešného doručovatele poštovních zásilek. Na místě je tak v první řadě především obezřetnost.

"Senioři musí být opatrní a ono to není jen o seniorech, kolikrát se stává, že naletí i člověk v produktivním věku znalý, ale je neopatrný, takže ta opatrnost musí být a hned na začátku, protože když se rozklikáte a proklikáte až v podstatě do toho, že vám někdo vyluxuje účet," řekla Lenka Hofmanová - Oddělení prevence Městské policie hl. m. Prahy.

Senior akademie zahrnuje čtrnáct přednášek, každá přednáška trvá zhruba dvě hodiny. Podle zájmu účastníků může být rozšířena také o návštěvu Muzea Policie České republiky, Psího domova v Tróji nebo Centrálního operačního střediska Městské policie hlavního města Prahy. Po jejím skončení obdrží účastníci pamětní list o absolvování a dostanou také předměty k zabezpečení bytu a domu, osobní alarm a informační materiály.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu