• Načítám...
>

Další oběť komunismu byla uctěna

  • 10. května 2018,
  • 19:45,
  • PRAHA 9,
  • Tomáš Mladějovský

Projekt Poslední adresa byl zahájen vloni v České republice a jeho smyslem je uctění lidí, kteří zemřeli v důsledku represí komunistického režimu. Vrchní strážmistr Karel Strmiska popravený v roce 1952 byl s pietou vzpomenut umístěním pamětní destičky v místě jeho posledního bydliště v ulici U Vysočanského pivovaru.

Reklama

Připevnění destičky na fasádu domu, v němž vrchní strážmistr Karel Strmiska naposledy žil, připomněl nejenom jeho život, ale i to, jak byl StB vmanipulován do falešného případu a nakonec odsouzen a komunisty popraven. 

"Ta činnost Karla Strmisky byla jinak naprosto okrajová a rozhodně by si v žádném případě nemohla, i kdyby byla vyvíjena iniciativně z jeho strany, vést k takovému trestu," řekl Prokop Tomek, historik VHÚ Praha.

Karel Strmiska se stal členem Strany práce, aniž by tušil, že byla stranou fiktivní, smyšlenou, a že byla založena StB jen proto, aby její členové později mohli být stíháni a odsouzeni. 

"On byl o 20 let starší než já. V roce 1946 se k nám nastěhoval do naší vily, kdy jsme tam bydleli my a on se svou rodinou. Potom, když jsem byl já na vojně, byl zatčen. Takže to dopadlo tak, že odsud vyhnali rodinu Strmiskových i moji matku, která tady byla sama," řekl Jan Král, přítel odsouzeného.

Vzdát úctu vrchnímu strážmistrovi Karlu Strmiskovi zabudováním cedulky na fasádu domu, v němž naposledy žil, bylo nanejvýš potřebné. Připomíná to totiž dobu komunistických zločinů v 50. letech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu