• Načítám...
>

Hostinec U Brabců čeká ještě letos rekonstrukce

  • 11. května 2018,
  • 20:29,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Hostinec U Brabců, kterému v minulosti hrozila demolice, čeká ještě letos oprava. Vedení Prahy 9 tak vyhovělo žádosti místním občanům, aby se zachovala tato historická budova. Ta by měla do budoucna sloužit i jako kulturní dům.

Reklama

Hostinec U Brabců byl pro místní obyvatele známým a oblíbeným místem po staletí. V současné době je však objekt opuštěný a chátrá. Před plánovanou demolicí ho zachránila právě iniciativa Pražanů. Vedení Prahy 9 totiž vyslyšelo jejich žádost a budovu i s pozemkem od soukromého vlastníka zpět vykoupilo. 

"Největší oříšek bylo to, jak toho majitele, protože ti původní majitelé to prodali jiné společnosti, přimět k rozumné dohodě a ten jejich podnikatelský záměr takříkajíc překazit," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9. 

Zmínky o hostinci sahají až do středověku. Kupodivu byla budova i během Třicetileté války jako jedna z mála ušetřena. V 1. polovině 19. století však dům vyhořel a musel být v roce 1837 přestavěn. Podobu z této doby si zachoval až dodnes. 

"Husité nevyplenili hospodu a od té doby je toto místo pořád vedeno jako hospoda," řekl Leoš Toman, tajemník MČ Praha 9.

Až do roku 1960 restauraci vlastnila rodina Brabců. Poté byla celá budova znárodněna a sloužila jako víceúčelový sál. 

"Měl to nějaký filmový ústav, bylo tady kino, pak se objekt částečně přestavěl, vložilo se patro," řekl Leoš Toman. 

Vedení Prahy 9 chce provést citlivou revitalizaci objektu tak, aby byla zachována původní fasáda budovy a přes to splňovala funkci moderního společenského a kulturního centra.

"Měl by umožňovat třeba divadelní představení, koncerty, ale současně i tu pivnici," řekl Jan Jarolím. 

Kromě výčepu vznikne v budově i společenský sál, který bude vybaven ochozy a pódiem. 

"Co se týká plochy jeviště, tak tam budou takové materiály, které odráží zvuk do prostoru. Naopak v prostoru restaurace budou takové materiály, které ten zvuk pohltí," řekl Leoš Toman. 

Vedení radnice Prahy 9 plánuje začít s opravami objektu ještě v tomto roce. Rekonstrukce budovy a přilehlé zahrádky by měla být hotova během 2 let. Náklady na přestavbu by se měly pohybovat kolem 60 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu