• Načítám...
>

Ulice v Praze 9 mají jména po rodinách odbojářů

  • 25. května 2018,
  • 18:45,
  • PRAHA 9,
  • Lenka Castillo

Ulice ve Vysočanech nesou jména rodin, které pomáhaly odbojářům. Návrh na pojmenování ulic po podporovatelích operace Anthropoid vzešel od zástupců Iniciativy A ve spolupráci s MČ Praha 9 a Magistrátem hlavního města Prahy. Ulice Moravcových a Strnadových mají být základem nové vysočanské zástavby.

Reklama

Moravcových a Strnadových. Takto se nově jmenují 2 ulice v pražských Vysočanech nedaleko metra Kolbenova. Nesou jména 2 rodin, které za protektorátu pomáhaly výsadkářům a zaplatily za to svými životy. Jde o první ulice, které v místě nových Vysočanských domů ponesou názvy hrdinů druhého odboje.

"Před rokem jsme byli osloveni MČ Praha 9, abychom navrhli pro nově vznikající ulice ve Vysočanech názvy po rodinách zavražděných odbojářů. Takže před rokem jsme dali tu naši iniciativu a náš návrh na místopisnou komisi Magistrátu hl. m. Prahy a výsledkem jsou ty dnešní první 2 navržené ulice a doufáme, že k nim v následujících letech budou přibývat další," řekl Karel Polata, Iniciativa A.

"I my jsme dali, jako MČ Praha 9, návrhy. Zejména tam byli lidé jako Piskáček a Smrž, kteří bydleli ve Vysočanech a pracovali v areálu bývalé Kolbenky. Do toho jsme přidali na radu odborníků a další lidi, kteří byli v tomto odboji zapojeni, kteří nebyli z Vysočan, což jsou třeba zrovna Moravcovi, kteří bydleli na Žižkově. Ale jsme rádi, že hl. m. Praha tuto iniciativu uchopila, protože se tady samozřejmě bude stavět dále a dojde i na ty vysočanské," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Klasické červené tabule s názvy obou ulic doplňují ještě modré informační tabule, které přibližují osudy obou rodin. 

"Dá se říci, že rodina Moravcových byla takovým středobodem a páteří té odbojové organizace. Byla to taková přepážka, kde se střetávaly všechny cesty těch výsadkářů z první linie výsadku," řekl Karel Polata. 

Moravcovi ve svém Žižkovském bytě v Biskupcově ulici poskytovali azyl parašutistům, kteří před 76 lety spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Marie Moravcová se stihla při zatýkání gestapem vzít ampulku jedu. Jejího manžela i syna nacisté při výsleších krutě mučili a poté popravili v koncentračním táboře Mauthausen. Tam zahynuli i manželé Marie a Bohuslav Strnadovi.

"A trochu symbolicky, směrem na Libeň, je umístěna ulice Strnadových, protože to byli libenští rodáci," řekl Karel Polata. 

Ulice byli veřejnosti představeny za účasti československého odboje legií, Roty Nazdar a zástupci Sokola. Místo a čas nebyly vybrány náhodně. 23. května 1942 se pár metrů od nových ulic Gabčík a Kubiš připravovali na svůj hrdinský čin. O pár dnů později se jim podařil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu