• Načítám...
>

Pražané často nechávají odpad vedle kontejnerů

  • 19. července 2018,
  • 17:39,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Přeplněné kontejnery a popelnice na tříděný odpad. A v jeho okolí postavené tašky s plastem či velkými kartóny, které se už nikam nevlezly. To je častý obrázek na mnoha místech naší metropole. Tento nešvar se rozhodla řešit radnice Prahy 9 tím, že chce ukázat občanům, jak správně nakládat s odpadem a zároveň vyzvala Magistrát hl. města Prahy o navýšení svozu.

Reklama

Asi to známe všichni. Jdeme odnést tříděný odpad a kontejnery jsou přeplněné. Většina z nás tuto situaci řeší tím, že nepotřebné věci nechá u popelnic a spoléhá na to, že je svozová společnost odveze. Ale to není její povinnost.

"Z té zkušenosti co mám já, v oblasti kde bydlím, největší problém je, že lidé dávají odpad na zem k popelnicím, neví kdy se vyváží a nepočkají druhý den," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Hodně lidí zapomíná odpad zmačkat nebo rozřezat na menší kusy. Typickým příkladem jsou papírové kartony, které tak zbytečně zabírají místo, kontejnery jsou tak rychleji plné, aniž by se využila jejich maximální kapacita.

"Měl jsem možnost se přesvědčit včetně podzemních a nadzemních kontejnerů, že kolikrát je to 50/50. 50 % vzduchu a 50 % objemově. My to máme u podzemních kontejnerů dělané tak, že využíváme naše bezdomovce a oni ta ucpaná hrdla většinou prošťuchují. Tím dochází ke zlepšení," řekl Tomáš Holeček, radní MČ Praha 9.

Radnice Prahy 9 se rozhodla tuto situaci řešit a natočila video, které ukazuje, jak správně s tříděným odpadem zacházet. Málo lidí totiž ví, že za uložení odpadků vedle popelnic hrozí pokuta až ve výši 50 000 korun. U kontejnerů se často objevuje i nadměrný odpad - např. nábytek nebo pneumatiky. Tyto věci patří do velkoobjemového kontejneru. Druhou možností je odvézt ho do sběrného dvora.

"Dávají tam kusy nábytku, lidé ve směsném odpadu nechávají papír, staré skříně a myslí si, že to někdo odveze. Neuvědomují si, že to vždy někdo musí zaplatit," řekl Adam Vážanský.

Podle radního Tomáše Holečka lidé v poslední době více nakupují přes internet a využívají tak mnohem častěji zásilkové služby. Kvůli tomu došlo i k nárůstu odpadu. Především papíru a plastu.

"Ten problém je v tom, že hlavní město Praha nereflektuje obrovský nárůst internetového obchodu. Koupíte si například parfém, dostanete ho zabalený v krabici od bot a ta je plná plastu," řekl Tomáš Holeček.

Jednou z dalších možností, jak vyřešit tuto nepříznivou situaci, je navýšení svozu odpadu. Vedení radnice Prahy 9 proto poslala žádost magistrátu hlavního města Prahy, který tuto službu spravuje.

"Bavíme se zhruba o 150 svozových místech, kde jsou ty kontejnery umístěny a my jsme dali dohromady tisíce fotografií a zaslali je na magistrát, s tím problémem, kde ta inkriminovaná místa jsou," řekl Tomáš Holeček.

Radnice i občané Prahy 9 tak musí v tuto chvíli počkat na vyjádření Magistrátu hl. m. Prahy. Rozhodnutí by mělo být známo nejpozději na konci srpna tohoto roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu