• Načítám...
>

ZŠ Špitálská rozšířila svou kapacitu

  • 30. srpna 2018,
  • 15:54,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Obyvatelé Prahy 9 se na svém území dlouhodobě potýkají s nedostatkem míst v základních školách. Vedení městské části proto nechalo rozšířit kapacitu základní školy Špitálská.

Reklama

V pražských Vysočanech proběhl den otevřených dveří nově přestavěné ZŠ Špitálská. MČ nechala budovu zmodernizovat a především navýšila její kapacitu.

"MČ, s ohledem na velký nárůst nových obyvatel Prahy 9, kde přibylo 10 tisíc lidí za posledních 15 let, musela řešit problematiku kapacit ve školství. Jedním z nejjednodušších řešení bylo zbourat původní přízemní pavilon a vybudovat tuto přístavbu ZŠ Špitálská, kde je dnes 9 tříd pro 270 dětí," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

"Je tady první stupeň, ale ty malé dětičky, tedy první, druhé a třetí třídy. Je tady 8 kmenových tříd, takže to vypadá na tři první třídy, tři druhé a dvě třetí třídy. Další by pokračovaly na hlavní budově," řekla Alena Nýdlová, ředitelka ZŠ Špitálská. 

V prostorách školy tak vzniklo 8 tříd pro standardní výuku, 2 menší učebny pro lekce cizích jazyků a nechybí ani prostor pro výuku v oblasti počítačové gramotnosti. Nová je také tělocvična a školní družina s dlouho očekávanou školní zahradou. 

"Všichni kolem nás vidí herní prvky, zázemí, amfiteátr a odpočinkovou plochu, která by měla sloužit prioritně pro první stupeň téhle ZŠ. Tím, jak sídlí v historické budově bez možnosti nějakého rozšíření, protože Vysočany se rozšiřovaly před 100 lety, ne před 30 lety jako třeba Prosek. Takže tady bylo velmi obtížné najít nějaké místo pro školní zahradu," řekl Zdeněk Davídek. 

"Jsou tam krásné prvky písmenkové i číselné. Také hry, které se dají využívat při vyučování, atrium, altánek. Úžasné prostředí," řekla Alena Nýdlová. 

Celková práce na přestavbě pavilonu ZŠ Špitálská trvala přibližně 2 roky. Finanční náklady se vyšplhaly téměř k 65 milionům korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu