• Načítám...
>

V Praze 9 ukázali průběh povstání z roku 1938

  • 14. září 2018,
  • 9:36,
  • PRAHA 9,
  • Jan Varga

U pivovaru Kolčavka se střílelo. Probíhala tam totiž rekonstrukce sudetoněmeckého povstání, během kterého se Němci zmocnili českého pohraničí. Vedení Prahy 9 tak chtělo lidem připomenout opomíjené události z roku 1938, které nakonec vyvrcholily mnichovskou zradou.

Reklama

Poklidný život ve 2. polovině roku 1938 přerušila střelba. Nikdo v té chvíli netuší, že od teď bude jen hůř. Tento dojem chtěli navodit organizátoři tradiční akce u pivovaru Kolčavka. Ten letos posloužil jako kulisa sudetoněmeckému povstání, během kterého Němci postupně převzali moc nad českou zemí.

"Povstání probíhalo kontinuálně v horizontu zhruba 14 dnů. My jsme těchto 14 dnů shrnuli do jedné ukázky zhruba hodinu dlouhé, při které s komentářem chceme těm divákům přenést nějakou tu zkušenost a znalost toho, co se dělo," řekl Jindřich Jíra, autor dobových ukázek. 

Návštěvníci se tak mohli podívat, jak se situace v Sudetech vyvíjela od prvních slovních i fyzických potyček až ke krvavým střetům, při kterých zahynulo mnoho civilních obyvatel i ozbrojených složek.

"Mně osobně přijde toto výročí, že se o něm nějak poslední dobou přestává mluvit. Že ze všech těch výročí, které letos slavíme, se na něj zapomíná. Tak jsme ho chtěli připomenout. Samozřejmě spousta lidí měla v pohraničí příbuzné, o které se pak musela postarat. Bylo tam spousta mrtvých a nemělo by se na to zapomenout," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Kromě dobrovolníků z Klubu vojenské historie se podařilo sehnat i unikátní dobové zbraně a vozidla. Prostor kolem pivovaru se tak opravdu vrátil zpět v čase. 

"My jsme ten scénář vytvářeli opravdu na základě událostí, které se staly. Konzultovali jsme to s podplukovníkem Radkem Galašem z Policejního muzea, který tady má dnes na starosti četnickou stranu. Takže si myslím, že ten scénář bude opravdu velmi povedený a velmi dobový," řekl Jinřich Jíra.

Každoročně mohli ve stejné lokalitě lidé vidět výjevy z osvobození Prahy. Tentokrát se tak setkání neslo v temném duchu doby, kdy se rozhodovalo o nás bez nás.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu